Trelleborg imponerar

Aktieanalys Lönsamheten förbättras inom samtliga av Trelleborgs affärsområden, trots trög efterfrågan. Stärks Europakonjunkturen lär det ge en bra hävstång i resultaten.

Trelleborg fortsätter att uppvisa en imponerande lönsamhetsförvandling. Trots relativt hård motvind på huvudmarknaden i Europa lyfte bolaget sin rörelsemarginal till nya rekordnivån 14 procent i andra kvartalet. När bolaget så sent som i slutet av 2012 presenterade sina nya finansiella mål sattes siktet för rörelsemarginalen till 12 procent. Den nivån har redan passerats och på rullande tolv månader är rörelsemarginalen 13 procent exklusive engångsposter och resultatandelar från samriskbolaget Trelleborg Vibracoustic.

Dagens lönsamhet kan jämföras med hur det såg ut i Trelleborg när konjunkturen toppade 2007. Den gången nådde bolaget en rörelsemarginal på 5,6 procent inräknat engångsposter.

Arbetet med att stöpa om Trelleborg har pågått i princip sedan dess. Bolaget har strävat efter att minska konjunkturkänsligheten och sänka kostnadsnivån. Tillverkning har flyttats till lågkostnadsländer, olönsamma verksamheter har sålts av och beroendet av fordonsindustrin har minskats. Fortfarande är dock fordonsindustrin en viktig kundkategori inom Trelleborg, inte minst via hälftenägda Trelleborg Vibracoustic som i fjol svarade för knappt 15 procent av koncernens rörelseresultat.

Genom att fokusera på sina starkaste områden och de produktnischer där lönsamheten är bäst har Trelleborg kunnat stärka upp marginalerna på ett imponerande sätt. Bolagets finansiella situation har också förbättrats i takt med att kassaflödena stärkts. Skuldsättningen har kommit ned från 100 procent av eget kapital 2007 till 41 procent idag.

Trelleborgs verksamhet delas in i fem affärsområden där Trelleborg Sealing Solutions är störst och dessutom håller överlägset bäst lönsamhet. Sealing Solutions tillverkar polymerbaserade tätningslösningar åt bland annat flyg- och fordonsindustrin. Rörelsemarginalen för Sealing Solutions var i andra kvartalet 23,2 procent vilket kan jämföras med näst bästa område, Wheel Systems, som nådde 13,9 procent.

Sealing Solutions svarar för runt hälften av rörelseresultatet i koncernen och givet de förutsättningarna var det nog så viktigt att Sealing Solutions som enda affärsområde kunde visa upp organisk tillväxt i kvartalet. Det är framför allt generell industri som svarat för en bra efterfrågan i kvartalet men även fordons- och flygindustrin har bidragit till den underliggande tillväxten.

Vid sidan om Sealing Solutions noterade alla affärsområden vikande organisk tillväxt i kvartalet. Geografiskt var det Västeuropa som stod för nedgången. Den organiska tillväxten i Västeuropa var -11 procent och eftersom den regionen svarar för 55 procent av omsättningen blev också facit för hela Trelleborg ett organiskt säljtapp på 1 procent. Övriga delar av världen visade dock en positiv underliggande tillväxt.

Bland affärsområdena var det Wheel Systems som noterade den största underliggande försvagningen, ned 9 procent. Wheel Systems säljer däck till bland annat skogs- och lantbruksmaskiner. Efterfrågan från framför allt traktortillverkare har sjunkit med 15 procent jämfört med i fjol till följd av lägre produktion. Tillverkarna har sålt ned sina lager då fallande spannmålspriser sänkt investeringsviljan bland lantbrukare.

Övriga affärsområden noterade överlag några procents negativ organisk tillväxt i kvartalet. Noterbart är dock att samtliga affärsområden stärkte sin lönsamhet jämfört med i fjol.

Om Trelleborg har haft lätt att överträffa sitt lönsamhetsmål så har målsättningen att nå en organisk tillväxt på 5 procent varit lite svårare. De båda målen är svåra att kombinera eftersom en förbättrad lönsamhet kan kräva att Trelleborg avstår vissa lågmarginalaffärer. Det har också skett vilket tillsammans med en allmänt trög Europamarknad de senaste åren gjort att den underliggande tillväxten för Trelleborg varit svag. Organiskt ökade försäljningen med bara 1 procent både 2013 och 2012.

Samriskbolaget Trelleborg Vibracoustic som Trelleborg äger tillsammans med tyska Freudenberg rapporterade ett rörelseresultat som rensat för engångsposter var 36 procent högre än för ett år sedan. Bolaget tog dock omstruktureringskostnader i kvartalet vilket gjorde att resultatandelen från Vibracoustic landade betydligt lägre än väntat. Åtgärderna var dock aviserade sedan tidigare så även om det var lite överraskande att kostnaderna kom nu så bör det inte påverka synen på Trelleborg i år.

I övrigt var Trelleborgs halvårsrapport relativt fri från överraskningar. Försäljningen var något lägre än väntat men i gengäld var lönsamheten bättre än väntat och rensat för engångsposter och resultatandelen i Vibracoustic landade rörelseresultatet en dryg procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Trelleborg skriver i rapporten att bolaget ännu inte ser några tecken på en generellt förbättrad efterfrågan utan förutspår inför innevarande kvartal en oförändrad efterfrågenivå.

Analytikerna räknar i snitt med att Trelleborg i år kommer att öka omsättningen med 6,6 procent och att rörelsemarginalen exklusive engångsposter men inklusive Vibracoustic ökar till 15,5 procent från 13,8 procent i fjol.  Vinsten per aktie spås landa på 8,39 kronor.

För nästa år väntas en ytterligare omsättningsökning på 6,9 procent. Rörelsemarginalen spås stärkas till 16,7 procent inklusive Vibracoustic. Vinsten per aktie ökar då till 9,87 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 16,7 respektive 14,2. Justerat för skuldsättningen värderas Trelleborgs rörelse till 10,9 gånger nästa års underliggande rörelseresultat.

Det är imponerande att Trelleborg kan fortsätta förbättra affärsområdenas lönsamhet trots svag underliggande försäljning. Det bådar gott inför förmodat bättre tider framför allt i Europa. Trelleborg har också tydligt flaggat för att bolaget tänker använda sin starka balansräkning till nya förvärv, något som bolaget även upprepade i samband med halvårsrapporten. Rätt genomförda kan det höja temperaturen ytterligare något i aktien.

Förväntningarna är fortsatt högt ställda på Trelleborg och aktien har utvecklats bra sedan vi sist analyserade bolaget. På lite sikt tror vi dock aktien har mer att ge och vi ser den fortfarande som ett intressant val i sektorn. Rekommendationen är fortsatt Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Trelleborg B Köp 139,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -