Känsligt läge inför rapportperioden

Vår börssyn Konjunkturen jobbar sig långsamt uppåt och trots viss nervositet kring den geopolitiska utvecklingen i världen så har vi en i grunden stark börs. Men vi ser ökade risker i juli, skriver Placeras Tomas Linnala.

Man kan argumentera för att vara försiktig till aktier över sommaren. Normalt svag likviditet i kombination med den mycket låga riskpremien är en potentiellt vansklig situation.

Vi har diskuterat just riskpremien en hel del den senaste tiden men känner ändå ett behov av att upprepa budskapet: En låg riskpremie i sig är inte ett hot mot börsen. Om det däremot kommer oväntade störningar i en sådan här lågvolatilitetsmiljö så riskerar effekterna att bli stora när investerarna snabbt anpassar  sig till den nya mer volatila miljön.

Skälet är att i marknadens kollektiva prissättning av risken just nu ligger det inte förväntningar om kraftiga svängningar. Marknaden har inte "tagit höjd" för det. En snabbt stigande riskpremie kan därför resultera i tvära kast. När sedan likviditeten i marknaden är säsongsmässigt låg bidrar det lätt till ännu större svängningar – och ännu högre riskpremie.

Men man ska komma ihåg att det här fungerar åt bägge hållen, både uppåt och nedåt, så förutsättningarna för ett sommarrally finns också med i bilden.  

Vi är, som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, fortsatt optimistiska när det gäller aktier. Även om det regelbundet kommer störningar så är den övergripande bilden att konjunkturen rör sig i rätt riktning.

Det innebär allt annat lika att aktier är att favorisera. Att centralbankerna världen över inte drar åt likviditetskranen gynnar tillgångsslaget. Vad man än tror och tycker om värderingarna på börsen och hur den globala konjunkturen utvecklas så är det likviditetsflödena som styr utvecklingen på kort till medellång sikt.

När det kommer till att välja branscher blir det lite knepigare.

Risk/konjunktur-matrisen bygger på vår bedömning av hur stämningen i aktiemarknaden förändrats. Den bör tolkas försiktigt och de branscher vi anger är illustrationer - inte rekommendationer.

Vi kan konstatera att riskviljan är genuint hög för närvarande samtidigt som konjunkturoptimismen håller i sig. Därmed är det rationellt att röra sig mot mer riskfyllda och konjunkturkänsliga sektorer. Å andra sidan måste vi konstatera att aktiemarknaden till viss del redan har gjort det.

Råvaruindex har överpresterat mot börsens breda index under de tre senaste månaderna. Dessutom är det en ganska spridd samling bolag som bara gått bra på grund av sektorrotation utan enskilda företagsspecifika faktorer har spelat in.

Exempel på det är att SSAB utvecklats mycket starkt medan Boliden underpresterat mot börsen under det senaste kvartalet. Möjligen spelar det in att SSAB har en relativt större exponering mot den europeiska och amerikanska konjunkturen medan Boliden genom industrimetallen koppar är indirekt mer exponerad mot den kinesiska utvecklingen.

Den senaste tidens förstärkning av kopparpriset borde dock vara källa till viss optimism, men Bolidens aktie har inte svarat på det. Ännu, ska man kanske tillägga.

I det övre högra hörnet har vi också konsultföretag som klassiska konjunkturvinnare. Vi har sett hur större konsulter som Tieto lossnat rejält kursmässigt, medan investerarna fortfarande är försiktiga i mindre spelare. I Tietos fall spelar bolagets omfattande strukturprogram in i den positiva aktiebilden.

I många mindre it-konsulter har vi istället sett flera exempel på hur den normala säsongscykeln håller aktierna i ett järngrepp; efter att de ofta generösa utdelningarna är tagna halkar aktierna ned på ett generellt ointresse. Vi vidhåller att det är här man ska befinna sig när konjunkturen visat tecken på att fart på allvar och industrins ökade aktivitet omsätts i investeringsbehov.

Fortfarande är vi positiva till banker. Det var en del turbulens i våras kring ökade kapitalregler men nu när krutröken lagt sig visar det sig att analytikerna fortfarande lyfter sina vinstprognoser i sektorn.

Detaljhandel och sällanköp bör naturligtivs dra fördel av stigande konsumtionslusta men återigen är det många företagsspecifika faktorer som spelar in. Vi noterar dock att Electrolux, som gynnas av en hög Europa- och Nordamerikaexponering, tappat mark på börsen efter den förra rapporten som innehöll uppmuntrande signaler.

Inom verkstad generellt är det fortfarande ett vänta och se-läge. Såväl Atlas Copco som Sandvik har sågat sig nedåt på frågetecken kring konjunkturen.

Det ska bli extremt intressant att se vad lagertillverkaren SKF säger i sina framåtblickande marknadskommentarer när halvårsrapporten rullar in om två veckor. Svensk makrostatistik har inte riktigt gett sitt fulla stöd för en starkare återhämtning för industrin.

Med tanke på den uppdämda och länge emotsedda efterfrågeökningen i investerarkollektivet så kan SKF:s rapport sätta agendan för börssommaren. Här ligger både betydande risker och möjligheter.

Vårt bästa kortsiktiga råd i nuläget är, tvärtemot våra intentioner, att välja aktier utifrån företagsspecifika faktorer istället för att göra rena branschval.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -