Så tar du hand om skatteåterbäringen

Mer i plånboken I dagarna börjar utbetalningen av årets skatteåterbäring. Placera ger tipsen på hur du på bästa sätt drar nytta av skattepengarna.

Om du är en av alla 5,2 miljoner svenskar som i år deklarerat elektroniskt innan den 5 maj och får tillbaka på skatten så kan du se fram emot påfyllning på ditt konto senast i slutet av den här veckan.

Totalt 30,5 miljarder kronor ska återföras från staten till skattebetalarna.

Idag påbörjas de första utbetalningarna och från och med idag är det också möjligt att gå in i e-tjänsten Skattekonto och se hur mycket pengar du får tillbaka.

”Många har upptäckt hur lätt och säkert man kan deklarera elektroniskt. Främst ser vi en ökad användning av Mobilt BankID, från 220 000 personer förra året till över 660 000 i år”, säger Susanna Svensson, verksamhetsarkitekt vid Skatteverket.

1,7 miljoner skattebetalare kommer däremot inte att få sina pengar före midsommar trots att de deklarerat elektroniskt och anmält godkänt konto för återbetalning.

”Det kan bero på att de har tagits ut för granskning och att denna ännu inte är klar”, säger Susanna Svensson.

Den som missat att anmäla ett giltigt kontonummer, kan få vänta på återbäringen till mitten av augusti, det vill säga samtidigt som den som pappersdeklarerat får sin återbäring.

”Anmäler man sitt bankkonto idag så är det försent att få pengar till midsommar, man har blivit senarelagd av den anledningen”, säger Susanna Svensson.

Men om du ännu inte angett ditt kontonummer är det trots allt viktigt att göra det om du har ett lågt belopp som ska utbetalas.

”Om man inte anmält bankkonto så betalas inte belopp under 2 000 kronor ut automatiskt. I de fallen får man komma in med en begäran om att utbetalning ska ske. Cirka en miljon svenskar av samtliga 7,5 miljoner som har fått en inkomstdeklaration, både de som deklarerat elektroniskt och deklarerat på papper, berörs”, säger Susanna Svensson.

Vad planerar svenskarna att göra med skatteåterbäringen?

Fyra av tio svenskar uppger att de tänker spara sina slantar på ett bankkonto eller i aktier eller fonder, men majoriteten väljer dock att spendera tillskottet, enligt en undersökning från SBAB.

Vanligast är att pengarna försvinner in i den vanliga löpande konsumtionen, spenderas på en oplanerad semester, renovering av bostaden eller fordonsinköp.

”De flesta lägger 10-20 000 kronor extra på semestern jämfört med en vanlig månad. Har du redan en buffert på kontot så kan skattepengarna hjälpa till att förgylla semestern”, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Men om man tillhör den tiondel som saknar en buffert tycker Maria Landeborn att åtminstone en del av återbäringen ska sparas på ett konto med bra ränta eller på lite längre sikt placera pengarna i aktiefonder. Det ger bättre avkastning än sparkontot på lång sikt.

”Till nästa år tycker jag att den bästa idén är att jämka så att du slipper få skatteåterbäring och får ut mer i lön varje månad istället. Månadsspara extrapengarna löpande under året så är chansen att de vuxit till sig när det är dags för semester nästa år”, tipsar Maria Landerborn och tillägger:

”Svenska folket förlorar tillsammans över 350 miljoner kronor i räntor varje år på att pengarna står hos Skatteverket hela året istället för på ett sparkonto med 2 procent ränta.”

Tips

Analysera
Var gör pengarna mest glädje och nytta i ditt liv i år?

Spendera
Sommaren och semestern närmar sig och nya upplevelser berikar.

Investera
Investera i en kurs eller utbildning som kan bära frukt längre fram. Eller köp saker som behåller sitt värde samtidigt som du kan njuta av det, till exempel designmöbler på second hand, musikinstrument eller prisvärd konst.  

Placera
Kanske vill du parkera pengarna en kortare tid på ett sparkonto eller lite längre tid i fonder eller aktier. På Konsumenternas Bankbyrå, Fondkollen och Morningstar finns verktygen som hjälper dig att välja. 

Amortera
Har du flera små lån och krediter kanske det är läge att beta av en av dem.

Donera
Pengar du inte behöver själv kan göra stor nytta hos någon annan. På Svensk Insamlingskontroll hittar du alla organisationer med 90-konton.

Källa: Ikano Bank

Här kan du jämföra sparkonton

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -