Finnveden och Bulten separerar

Börs Finnvedenbulten säljer Finnveden och byter därefter namn till Bulten. Koncernen meddelade redan i februari att det utredde en uppdelning av verksamheten.

Finnvedenbulten säljer divisionen Finnveden Metal Structures (FMS) för 372 miljoner kronor kontant till amerikanska Shilo. Priset motsvarar en köpeskilling om 490 miljoner kronor på skuldfri basis.

Affären är ett resultat av Finnvedenbultens besked i februari i år att det utreder en eventuell uppdelning av koncernen.

Under första kvartalet 2014 uppgick FMS andel av Finnvedenbultens omsättning till cirka 36 procent. Omsättningen under helåret 2013 var 1 256 miljoner kronor.

"Genom försäljningen av FMS kommer Finnvedenbultens verksamhet helt och hållet att fokuseras till den snabbväxande och internationella fästelementsaffären. Här ser vi stora möjligheter till fortsatt stark och sund tillväxt. Den finansiella positionen som kraftigt förstärks genom dagens affär skapar ytterligare förutsättningar att ta tillvara dessa möjligheter de närmaste åren", säger Roger Holtback, styrelseordförande för Finnvedenbulten.

Transaktionen med planerat tillträde 30 juni 2014 är villkorad vissa överenskommelser och kommer att medföra en koncernmässig realisationsvinst under andra kvartalet, heter det i pressmeddelandet.

De pengar som koncernen får in från försäljningen av division Metal Structures kommer primärt att användas i finansiering av den organiska tillväxten i den kvarvarande verksamheten.

Det säger Finnvedenbultens styrelseordförande Roger Holtback till Nyhetsbyrån Direkt.

"I första hand kommer pengarna att stödja den organiska tillväxten. Men vi kommer också att överväga andra dispositioner när vi har gått igenom kapitalstrukturen till fullo", säger han.

Så i första hand ska köpeskillingen användas till organisk tillväxt men det kan också bli något till aktieägarna i form av återföring på något sätt?

"Det är inte en helt felaktig tolkning", svarar Roger Holtback.

Efter affären kommer koncernen att byta namn till Bulten. Tommy Andersson, i dag vd för Bulten AB, blir ny vd och koncernchef  efter Johan Westman.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -