Deklarationstips i elfte timmen

Deklaration Har du ännu inte deklarerat? Här är några tips för dig som är ute i sista stund.

Tycker du att deklarationen är så trist och krånglig att du skjutit upp den till sista dagen? Då är du inte ensam, många väntar in i det sista med att lämna in deklarationen.

Sent på söndagskvällen hade cirka 4,8 miljoner svenskar deklarerat elektroniskt, men sammanlagt är det omkring 7,6 miljoner deklarationer som ska in.

Hur många som valt att deklarera på papper finns det inga exakta besked på enligt Skatteverket, men det saknas fortfarande många deklarationer.

Ännu återstår några timmar. Senast vid midnatt idag ska du ha lämnat in din deklaration elektroniskt eller på papper, annars riskerar du att få betala straffavgift.

”Det kostar dig 1 000 kronor om du är en dag sen med deklarationen, så se till att få in den i god tid innan klockan 24.00”, uppmanar Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Om du har frågor försök i första hand söka svar på eventuella frågor via webbplatsen istället för att ringa då det sista dagen kan vara högt tryck på Skatteupplysningen, speciellt på kvällen. Läs Placeras deklarationsguider här.

Med e-legitimation eller säkerhetskoder deklarerar du snabbt och enkelt via telefon, sms, app eller e-tjänst.

Även om blanketten är förifylld bör du kontrollera att uppgifterna stämmer. Jämför beloppen med de årsbesked du har fått hemskickade tidigare under året. Stämmer de förtryckta avdragen för räntekostnader, pensionssparande, ROT-arbeten och liknande?

Gemensamt hushåll innebär också möjligheter.

”Glöm inte att undersöka om ni kan tjäna på att fördela räntor mellan makar och fördela Rut och rot”, tipsar Christina Söderberg.

Se över om du vill begära uppskov eller skatta för vinst om du sålt bostad. Läs mer här.

”Just nu är det ekonomiskt fördelaktigt att betala vinstskatt istället för att begära uppskov och att dra av gåvor till ideella organisationer”, säger Christina Söderberg.

Undersök om du har möjlighet att dra av för resor till och från arbetet. Nästan en miljon svenskar fick göra avdrag för detta förra året.

Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på högst 30 000 kronor.

Skicka in ändå. Om du känner att vissa ändringar som du vill göra absolut inte hinns med - skicka in deklarationen och komplettera i efterhand med ändringar. Det är givetvis inte det bästa alternativet, men du slipper åtminstone betala straffavgiften. Dock får du vänta längre på skatteåterbäringen.

Ombud. Kan du inte själv lämna deklarationen i rätt tid har du möjlighet att anmäla ett deklarationsombud som kan deklarera åt dig.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -