Tio köpvärda fonder i november – så gick det

Utvärdering Det har varit ett bra halvår för de fonder som vi rekommenderade i november. Av tio rekommenderade har sju slagit sina kategoriindex. Ännu bättre har det gått för kryddfonderna.

Det har varit ett tufft halvår för aktivt förvaltade globalfonder. Som grupp har de stigit med drygt 7,7 procent. Samtidigt har vår rekommenderade globala indexfond, Danske Invest Global Index, stigit med drygt 9,2 procent.

Resultaten för de andra fonderna som vi rekommenderade i november förra året har också varit riktigt bra, både i relativa och i absoluta tal. I genomsnitt har våra fonder stigit med drygt 6,2 procent. Det är bättre än kategorisnittet för fonderna som ligger på 5,8 procent.

Av de tio fonderna har sju nått målen och slagit sina kategoriindex. Den genomsnittliga överavkastningen uppgår till 0,5 procentenhet under de senaste sex månaderna.

Vi har också än mer lyckosamma i valet av spetsfonder i förhållande till basfonderna. Av de sju spetsfonderna har sex presterat högre avkastning än sina basfonder. I genomsnitt har basfonderna stigit med drygt 5 procent medan spetsfonderna har gått up med drygt 6,7 procent.

Starkast utveckling har Didner & Gerge Aktiefond haft, plus 13 procent. Det är bättre än svenska aktiefonder som grupp, 10 procent, och basfonden, Danske Invest Global Index, 9,3 procent.

Även vår satsning på läkemedelsfonden, JPM Global Healthcare, har varit en bra medicin för fondspararna. Fonden har stigit med nästan 12 procent. Det är bättre än basfonden, dock lite sämre än gruppen läkemedelsfonder.

Sorgebarnet bland våra rekommenderade fonder är CB European Quality Fund A. Den har bara stigit med 5,5 procent, vilket är sämre än både basfonden och gruppen breda Europafonder. Anledningen till den mediokra avkastningen förklaras av fondens defensiva investeringar som har missgynnats i förhållande till mer riskfyllda aktier.

Bland våra medelriskfonder har vi Swedbank Robur Mix Index Sverige som basfond. Det senaste halvåret har den stigit med 6 procent. Det är bättre än gruppen svenska aggressiva blandfonder som har stigit med 5,3 procent.

Våra spetsfonder i gruppen har dock gått bättre. AMF Balansfond har stigit med 6,2 procent. Inför november gjorde vi en förändring i listan då vi tog ut Danske Invest Horisont Försiktig mot Cliens Mixfond Sverige. Det har visat sig vara ett bra byte. Cliens Mixfond Sverige har stigit med 6,2 procent medan Danske Invest Horisont Försiktig har stigit med 5,4 procent.

Den bästa relativa avkastningen står återigen våra lågriskfonder för. Vår basfond, Öhman Penningmarknadsfond, har stigit med knappt 0,4 procent. Våra kryddfonder, Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability gick däremot betydligt bättre. Spiltan Räntefond steg med 2 procent och Atlant Stability med 2,2 procent. Samtidigt steg kategoriindex med så lite som 0,7 procent.

Fonder Avk. 6 mån Avk. kategori-snitt
Danske Invest Global Index 9,3 7,8
JPM Global Healthcare A (acc) - USD 11,9 13,4
CB European Quality Fund A 5,5 8,8
Didner & Gerge Aktiefond 13,1 10,1
Swedbank Robur Mix Index Sverige 6,0 5,3
AMF Balansfond 6,2 5,3
Cliens Mixfond Sverige B 6,2 5,3
Öhman Penningmarknadsfond 0,4 0,7
Spiltan Räntefond Sverige 2,0 0,7
Atlant Stability 2,2 0,7

Källa: Morningstar 6 mån
   

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -