Bättre signaler i Electrolux

Kvartalsrapport Electrolux lyfte både försäljningen och lönsamheten mer än väntat i årets första kvartal. Nu höjer bolaget utsikterna för Europamarknaden.

Electrolux resultat före skatt blev 575 miljoner kronor för det första kvartalet 2014. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 23,6 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 2,9 procent, jämfört med väntade 2,2 procent.

Försäljningen uppgick till 25.629 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 25.147 miljoner kronor.

Bolaget höjer sin bedömning för Europamarknaden och spår nu att efterfrågan på vitvaror kommer att öka med 1-3 procent 2014.

Tidigare bedömning var att Europamarknaden skulle vara något positiv under 2014.

Arbetet med att förbättra lönsamheten i Europa och att minska kostnaderna börjar nu gradvis synas i resultatutvecklingen, anger bolaget.

"Rörelseresultatet för vår verksamhet i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) förbättrades till strax över 140 miljoner kronor under ett säsongsmässigt svagt kvartal. Marknaden har stabiliserats och efterfrågan ökade på flera större marknader, som Tyskland, Frankrike och Italien", skriver vd Keith McLoughlin i delårsrapporten.

Han pekar också på att Electrolux sammantagna marknadsandel är fortsatt stabil, samtidigt som produktmixen förbättras, främst som ett resultat av en ökad försäljning av inbyggnadsprodukter för kök. Kostnadsbesparingsprogrammet pågår och fortsätter enligt plan.

För den amerikanska vitvarumarknaden upprepas bedömningen att efterfrågan växer med 4 procent 2014. Därutöver förväntar Electrolux sig att bolagets mix fortsätter att förbättras genom ett starkt fokus på premiumsegmentet.

"Trots att våra volymer i Nordamerika påverkades av det ovanligt svåra vädret under januari och februari, kvarstår vår bedömning att återhämtningen på marknaden fortsätter. Under mars återhämtade sig volymerna också starkt", skriver vd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -