VW:s Scania-bud nästan i hamn

Scania (Uppdaterad) Sannolikheten för att tyska Volkswagen får igenom sitt bud på Scania ökade på torsdagen sedan Swedbank Robur sagt ja till budet. Scanias aktie stiger kraftigt på beskedet.

Swedbank Robur accepterar Volkswagens bud på Scania på motsvarande 200 kronor per aktie.

Robur har i sin analys beaktat de antaganden och slutsatser som den oberoende kommittén i Scanias styrelse kommit fram till avseende Scanias långsiktiga fundamentala värde.

Swedbank Robur finner dock erbjudandet skäligt för Swedbank Roburs andelsägare mot bakgrund av den osäkerhet som det långa tidsperspektivet kan innebära för realiserandet av detta värde, särskilt med beaktande av det begränsade handlingsutrymme som en liten minoritet har gentemot en dominerande huvudägare.

Hittills har ägare till ungefär 6 procent av aktierna i Scania avfärdat Volkswagens bud. I och med att Robur nu har accepterat budet så ökar sannolikheten för att Volkswagen når upp till de 90 procents anslutning som budet var villkorat av.

Under onsdagen spekulerades det i att budet skulle kollapsa efter att en del instituationer avfärdat budet. Kursen på Scanias B-aktie föll då till 170,80 kronor som lägst för att så småningom stänga i 173 kronor.

När Swedbank Robur på torsdagsmorgonen meddelade att budet accepteras rusade Scanias B-aktie 8 procent till 187 kronor. Fortfarande återstår 13 kronor motsvarande en uppgång på 7 procent till Volkswagens budnivå, vilket visar att aktiemarknaden ännu inte vågar diskontera full ut att budet går igenom.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -