Scania lyfter börsen

Börsen kl 13.56 (Uppdaterad) Stockholmsbörsen klättrade stadigt på torsdagen i linje med Europabörserna. Scania var det främsta dragloket i OMXS30 sedan sannolikheten ökat rejält för att VW-budet ska gå igenom.

Strax efter klockan 13 hade OMXS30 stärkts 0,8 procent till 1.363 och aktier för cirka 9,6 miljarder kronor hade omsatts.

"Vi är fortfarande i den konsolideringsfas på OMXS30 mellan 1.320 och 1.380, som ligger inom ramen för den långa upptrenden vi har. Det mest sannolika är fortfarande att vi får utbrotten på uppsidan", säger Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie, till Nyhetsbyrån Direkt.

Scania var den aktie som mest bidrog till att lyfta OMXS30. En av de storägare många väntat på, Swedbank Robur som enligt SIS ägarservice kontrollerar 1,9 procent av aktierna i Scania, accepterar VW:s bud på 200 kronor per Scania-aktie.

Beskedet verkade ha fått marknaden att tro på att budet trots allt kommer att gå igenom. Aktien steg 9,4 procent till 189:20 kronor, nu alltså bara knappt 11 kronor under budnivån.

"Beskedet om Scaniabudet var positivt och rapporterna har överlag varit positiva, åtminstone när det gäller utsikterna för kommande kvartal. Ryssland är fortfarande hotet om man ser framåt, även om det dämpats lite de senaste dagarna", säger Daniel Ljungström, CIO Swedbank Private Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M stod för en stor del av börsomsättningen och i klädbolaget utgjordes en stor del av handeln - 2,2 av 3,4 miljoner omsatta aktier - av två större poster som internmäklades hos Swedbank före börsöppning. Den ena av dessa gick för 290 kronor, vilket var 14:70 kronor över marknadskursen.

Bland rapportbolagen steg Husqvarna mest: 7,1 procent. Rapporten visade ett 8 procent högre resultat före skatt än väntat och en överraskande hög rörelsemarginal. Bolagets vd är försiktigt optimistisk om den underliggande efterfrågan.

Astra Zenecas aktie backade först efter en rapport med lägre vinst än väntat, men vände sedan uppåt och avancerade 4,9 procent. I rapporten framgår att fler projekt förs in i en senklinisk fas (fas III), något en bedömare Direkt talade med ansåg kan ligga bakom kurslyftet. Bolaget har annars under de senaste dagarna stigit på rykten om att Pfizer skulle vara intresserat av att köpa det. Meda, som också är föremål för budspekulationer då och då, steg 3,2 procent.

Axfoods rapport visade på sämre omsättning och marginal än väntat, men bättre marginaler i Hemköp. Hemköp står dock för en mindre andel av koncernens vinst än Willy's, vars marginal var något sämre än väntat. VD bedömer i en intervju med Direkt att bolaget tagit marknadsandelar under det första kvartalet men aktien föll ändå hårt: ned 6,1 procent.

New Waves försäljning var högre men bruttomarginalen sämre än väntat. Det andra kvartalet bedöms bli svagt, men därefter spår vd tillväxt. Aktien var trots det ned 1,4 procent.

Millicoms omsättning var i linje med förväntningarna, men rörelseresultatet var sämre.

"Att vi ser en konstant acceleration i tillväxten kvartal för kvartal är det viktigaste. Nu är vi tillbaka till att vara ett tillväxtbolag", säger vd Hans-Holger Albrecht till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien backade trots detta 4,6 procent.

Eniros rörelseresultat var något bättre än väntat och bolaget står fast vid sina prognoser för 2014 om ett justerat ebitda-resultat i nivå med 2013. Aktien steg 3,8 procent.

Flera banker - Société Générale, Nomura, Swedbank och Credit Suisse - har sänkt sina rekommendationer för Ericsson, som ändå stärktes 0,4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -