Låg tillväxt men bra lönsamhet för Telia

Aktieanalys Tillväxt har aldrig varit Teliasoneras paradgren och nu är det trögare än vanligt även i Eurasien. Men kassaflödet är starkt och det är en bra utdelningsaktie.

2013 var ett utmanande år för Teliasonera med en svag ekonomisk utveckling generellt samtidigt som branschen kontinuerligt förändras med högt tempo i teknikutvecklingen. Nettoomsättningen i lokala valutor var i det närmaste oförändrad med en tillväxt på 0,2 procent.

Trots detta lyckades bolaget faktiskt vässa lönsamheten något och rörelsemarginalen före avskrivningar steg till 35 procent (34,5). Ska man tro på konsensusprognoserna kommer inte bolaget att lyckas med detta i år men att döma av rapporten för första kvartalet så finns det ändå en chans. Bolaget upprepar också sina utsikter för helåret, men flaggar för att risken ökat att omsättningen blir svagare.

Rörelsemarginalen före avskrivningar, den så kallade EBITDA-marginalen, landade på 34,8 procent för första kvartalet i år att jämföra med 34,7 procent motsvarande period i fjol.

Så lönsamhetsmässigt ser det bra ut, trots att den spanska verksamheten i Yoigo gick med förlust under kvartalet, vilket betyder att övriga verksamheter faktiskt lyckats prestera god lönsamhet. Bolaget hävdar att det kommer att bli bättre framöver.

Värre är det med tillväxten. Omsättningen väntas stå stilla i år och växa med modesta 0,7 procent 2015. Orsaken till att det står stilla i år är att omsättningen i Eurasien väntas minska med ett par procent. Det är tufft eftersom affärsområdet har uppvisat fin tillväxt tidigare, inte minst 2012 då tillväxten landade på hela 13,5 procent.

Av förståeliga skäl ses det med oblida ögon av aktiemarknaden när bolagets tillväxtmotor hackar och innan det stabiliseras där så är det svårt att se att aktiekursen ska lyfta.

Omsättningen under första kvartalet sjönk med 2,5 procent till 23 972 Mkr. I lokal valuta blev nedgången 1,8 procent. Det var en hårsmån från konsensus där prognosen låg på 24,2 miljarder kronor.

Givet en bättre lönsamhet än väntat så blev rörelseresultatet före avskrivningar i linje med konsensus med ett utfall på 8 345 Mkr mot väntade 8 383. Rörelseresultatet före avskrivningar var oförändrat i lokal valuta. Kassaflödet steg med 5,9 procent vilket var positivt, i synnerhet som att det är basen för att kunna upprätthålla en bra utdelning.

2013 var ett bra år för aktieägarna i Teliasonera med en toppnotering vid knappt 55 kronor, men hittills i år har det varit väsentligt trögare med en aktiekurs som dalat. Efter att utdelningen skiljdes av är aktien tillbaka på ruta ett kring 44 kronor. Det gör förvisso aktien åter intressant, men med en lite oväntat svag start på året kan man med fördel avvakta lite med att köpa aktien.

Konsensusprognoserna enligt Factset är en vinst per aktie på 4,17 kronor för innevarande år och 4,37 kronor för nästa. Till en aktiekurs på 45,5 kronor motsvarar det p/e-tal på 10,9 och 10,4 för 2014 respektive 2015.

Justerat för bolagets nettoskuld värderas rörelsen till 9 gånger (det förväntade) rörelseresultatet i år och ungefär 8 gånger rörelseresultatet för 2015. Det är inte dyrt, men heller inget reapris för ett bolag som inte växer.

Mot detta skall ställas en fenomenal direktavkastning som väntas uppgå till 7 procent i år och 7,5 procent 2015. Det är riktigt bra och bara av denna anledning framstår aktien som köpvärd.

Ser man till analytikernas råd så är det en liten majoritet som är positivt inställda till aktien medan de flesta är neutrala eller negativa.  Sannolikt är ovannämnda problem i Eurasien en viktig förklaring till den skeptiska synen på aktien.

Visst kan aktien ha en trög utveckling när ”sentimentet” är negativt, men det gör också att man som investerare kan vara lite motvalls och se potential om och när detta svänger i marknaden.

Till dess har man den finfina kupongen på 7 procent att trösta sig med, liksom en låg risk i den stabila verksamheten. Så för den som söker hög direktavkastning är detta en bra aktie att äga, låg tillväxt till trots.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Telia Company Köp 46,07 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -