Hög skuldsättning fick Ingves att ligga lågt

Konjunktur Hushållens skuldkvot är hög och de bör inte stimuleras att ytterligare öka sin upplåning. Det såg Riksbankschefen Stefan Ingves som en anledning till att inte sänka ränta.

Den expansiva penningpolitiken och konjunkturförstärkningen talar för att inflationen mätt med KPIF börjar stiga mot slutet av 2014 och bli nära 2 procent under senare delen av 2015.

Det uppgav riksbankschef Stefan Ingves enligt protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 8 april. Då beslutades att lämna styrräntan oförändrad på 0,75 procent. Karolina Ekholm och Martin Flodén reserverade sig mot beslutet och ville sänka räntan med 25 punkter.

Stefan Ingves konstaterade att en gradvis stigande inflation i vår omvärld också borde påverka prisutvecklingen i Sverige och kostnadsökningarna har en längre tid varit högre än prisökningarna i konsumentledet, vilket talar för att priserna borde börja stiga.

Skulle det här scenariot inte inträffa menade Stefan Ingves att Riksbanken har ett nytt och ganska annorlunda läge att ta ställning till när bilden klarnat längre fram. Han menade att konjunkturförbättringen och de ljusa utsikterna för hushåll och företag bidrar till att Riksbanken borde inta ett "vänteläge".

Stefan Ingves framhöll att penningpolitiken i dagsläget är kraftigt expansiv. Hushållens skuldkvot är hög och de bör inte stimuleras att ytterligare öka sin upplåning.

Bankernas utlåning till företagen ökar måttligt men företagens upplåning på obligationsmarknaden ökar desto mer.

Företagens tillgång på pengar utgör inte en begränsande faktor för dem. Om man jämför med euroområdet och tittar på utlåningsökning eller räntor mot slutkund så är de svenska finansiella förhållandena inte på något sätt återhållsamma. Det förefaller inte finnas begränsningar i kreditutbudet, ansåg Stefan Ingves.

"Mot bakgrund av detta uttryckte Ingves att han inte såg några starka skäl att sänka reporäntan vid det penningpolitiska mötet", står det i protokollet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -