Starkare inköpschefsindex

Konjunktur Euroområdets inköpschefsindex steg i april jämfört med föregående månad. Siffrorna var bättre än väntat.

Ett snabbestimat över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 54,0 i april, jämfört med 53,1 föregående månad.

Förväntningarna pekade mot ett index på 53,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 53,3, jämfört med 53,0 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 53,0.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 53,1 jämfört med 52,2 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 52,5.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att euroområdet har inlett det andra kvartalet stabilt.

"En välkommen förstärkning i tillväxttakten i företagens aktivitet i april innebär att regionen nu expanderar i den snabbaste takten på nästan tre år. PMI indikerar att BNP kan stiga med 0,5 procent andra kvartalet, och därmed bygga på uppgången med 0,4 procent första kvartalet", sade han.

Uppgången fortsätter att ledas av Tyskland som nu ser ut att ha en tillväxt på cirka 0,7 procent under det andra kvartalet, medan Frankrike i stort stabiliseras. De bästa nyheterna kom samtidigt från resten av regionen, som indikerar att återhämtningen i periferin får ökad fart.

Chris Williamson konstaterar samtidigt att det stora orosmomentet är utsikterna för priserna.

"Med försäljningspriser som faller i den snabbaste takten sedan augusti förra året, trots uppgången i aktiviteten, så kommer det att vara en växande oro att deflationstrycket ökar och att ECB behöver svara med mer än bara ord mot den senaste förstärkningen i växelkursen", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -