Nederman drar åt svångremmen

Kvartalsrapport Första kvartalet har inneburit en besvärlig marknadssituation i Europa för Nederman. Bolaget genomför nu ett program som ska medföra besparingar på cirka 40 miljoner kronor per år.

Verkstadsbolaget Nederman redovisar ett resultat efter skatt på 1,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2014 (-8,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:13 kronor (-0:70).

Nettoomsättningen uppgick till 623 miljoner kronor (620) medan orderingången var 620 miljoner kronor (689).

Rörelseresultatet blev 8,6 miljoner kronor (-3,8) och rörelsemarginalen var 3 procent (2,7).

Nederman ska genomföra ett effektiviseringsprogram inom administration, backoffice och andra supportfunktioner inom regionen EMEA.

Det framgår av delårsrapporten.

Programmet kommer att löpa 2014-2015 och förväntas medföra besparingar på cirka 40 miljoner kronor årligen från slutet av 2015. Effektiviseringsprogrammet innebär engångskostnader på cirka 35 miljoner under 2014 varav 10 miljoner har belastat första kvartalet.

"Första kvartalet har inneburit en fortsatt besvärlig marknadssituation i Europa men med vissa ljuspunkter i framför allt Sydeuropa, Turkiet och på distributionsmarknaderna. Vi ser fortsatt försiktighet bland våra kunder till följd av den ekonomiska och politiska osäkerheten och investeringsbesluten försenas och hålls tillbaka. I Asia Pacific är skillnaderna mellan marknaderna betydande med stark utveckling i Kina och svagare i övriga marknader. Americas har fortsatt präglats av positiv utveckling", skriver vd Sven Kristensson i rapportens vd-ord.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -