Usel pension blir ännu sämre

Pension Pensionärer klagar ofta över usla pensioner men de sitter i en guldsits jämfört med dagens unga som riskerar att bara få 40 procent av slutlönen i pension.

Dystra siffror visar att dagens pensionärer får allt mindre kvar i plånboken. Svenskar som är födda 1938-1946 får idag omkring halva lönen i allmän pension och slutlönen har minskat kraftigt.

De som är födda 1946 får i genomsnitt 77 procent av sin slutlön i pension, jämfört med 86 procent för dem som är födda 1938.

Och allt talar för att pensionen fortsätter att sjunka på grund av ökad livslängd, någonting som kommer att drabba dagens unga hårt. Det visar en ny rapport från Folksam.

”Om det fortsätter på samma sätt kommer den som är född 1995 bara att få 41 procent i allmän pension”, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Därför lutar det åt att svenskarna kommer att bli tvungna att arbeta allt högre upp i åldrarna.

”Den ökade livslängden och minskade dödligheten har inte kompenserats med en senareläggning av pensioneringen i motsvarande grad. Först om pensionsåldern höjs till 69 år stiger pensionerna till 63 procent”, säger Håkan Svärdman.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -