Risk för bakslag i Bilia

Aktieanalys Bilia har stigit rejält på börsen det senaste året efter en rad starka rapporter. Det ökar risken för bakslag nu när utdelningen är tagen.

Nordens största bilhandlare Bilia har haft en fenomenal resa på börsen det senaste året. Kursuppgången på 80 procent gör att aktien värderas till p/e 16,5 på fjolårets vinst vid dagskurs 193 kronor.

En sådan hög värdering indikerar att marknaden räknar med en hög vinsttillväxt framöver och nyckeln för att uppnå detta är affärsområdet Service som står för 23 procent av omsättningen men för hela 88 procent av rörelseresultatet.

En sådan hög värdering har Bilia tidigare inte berikats med. Istället har värderingen legat på cirka 8-10 gånger vinsten de senaste åren, men den stigande riskaptiten har gjort att värderingarna stigit rejält när det gäller stabila utdelningsaktier. Bilia har alltid haft en hög direktavkastning men när utdelningen skiljts av så har aktien inte varit lika attraktiv att äga, vilket det historiska säsongsmönstret tydligt visar.

För drygt en vecka sedan delade Bilia ut de 9 kronor som fastställdes vid bokslutet. Det var en höjning från föregående års 6 kr och motsvarade 77 procent av helårsvinsten på 11,7 kr. Dagen innan utdelningsdagen stängde aktien på 212 kronor.

Under utdelningsdagen stängde aktien ner 12 kronor lägre. Det blev alltså en ganska dyr utdelning att hämta in för aktieägarna.

Än värre var att aktien har fortsatt ner till 193 kronor i skrivande stund och man kan inte låta bli att känna en oro när man tittar på hur svagt aktien gick efter fjolårets utdelning. Då rasade aktien snabbt ner med närmare 20 procent och med tanke på den höga värderingen så känns ett liknande scenario inte omöjlig.

Tittar vi på senaste bokslutet så kan vi konstatera att 2013 blev ett starkt år för Bilia-koncernen. Omsättningen var förvisso oförändrad runt 17,6 miljarder kronor men den underliggande rörelsevinsten steg med 20 procent vilket gav en finfin rörelsemarginal på 2,2 procent (1,9). Det är i linje med det finansiella målet och en relativt hög siffra för Bilia.

Nu ligger förväntningarna på att 2014 ska bli ännu bättre och att marginalen ska stiga till 2,5 procent för att under 2015 och 2016 stabiliseras runt 2,7 procent. Samtidigt väntas omsättningen stiga med 4 procent i år och 3,5 procent 2015.

Med tanke på att tillväxttakten låg på 7,5 procent under fjärde kvartalet (låt gå att det var svaga jämförelsesiffror) så är inte förväntningarna överoptimistiska för 2014.

Organiskt steg omsättningen med hela 10 procent under fjärde kvartalet. Bilia köpte även nyligen Toyotas bilförsäljningsverksamhet i Malmö, Trelleborg och Lund som totalt omsätter runt 350 Mkr och detta kommer också påverka omsättningstillväxten positivt med 2 procentenheter allt annat lika.

Det viktigaste är dock att efterfrågan på service fortsätter att driva vinsttillväxten för Bilia. Det är här bolaget tjänar sina pengar och marginalen låg på 8,7 procent inom detta affärsområde under 2013. Fordonsaffären hade samtidigt en marginal på 0,5 procent.

Försäljningen av nya och begagnade bilar fungerar dock som en katalysator för servicedelen, så ledningen har ett intresse att se till att hålla uppe nybilsförsäljningen också. Därför har Bilia på senare år breddat antalet bilmärken i sina anläggningar och samtidigt expanderat genom förvärv av bilhallar och verkstäder.

När det gäller servicedelen så var utsikterna ganska optimistiska vid senaste rapporten. Efterfrågan väntas stiga i år och trots att konkurrensen är tuff med bland annat Mekonomen som tung aktör så bedömer vi att det finns goda chanser för resultatet att öka ytterligare inom denna del.

Under fjärde kvartalet hade Service-delen fantastiska 12,3 procent i marginal och en helårssiffra på över 10 procent torde inte vara omöjlig att uppnå under 2014.

Koncernens finansiella ställning är fortsatt stark med en nettoskuld på 409 Mkr och ett eget kapital på drygt 1,8 miljarder.

Samtidigt fortsätter kostnaderna att minska i Danmark som är en tuff marknad för koncernen. Rörelseförlusten minskade under förra året till 20 Mkr (-47) men fortfarande återstår en hel del att göra i vårt sydliga grannland.

Allt som allt känns Bilia starkt just nu och efterfrågan pekar definitivt åt rätt håll. Men baserat på marknadens vinstprognoser ligger p/e-talet på 13,5 för 2014 och ev/ebit på nästan 11,5. Det är relativt högt för Bilia och med utdelningen tagen blir aktien inte lika attraktiv de närmaste kvartalen.

Potentialen är för liten för att vi ska köpa och vår bedömning är att man troligtvis kommer kunna fånga in aktien klart billigare den närmaste tiden.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 17 den 22 april. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Neutral 188,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -