Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Stockholmsbörsen inledde veckans börshandel med en brant nedgång. Därefter har index sakta men säkert jobbat sig uppåt. Trots stigande spänningar i Ukraina har riskaptiten återvänt.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att kasta långa och mörka skuggor över finansmarknaderna. Men för att få perspektiv på utvecklingen bör man gå tillbaka till utgångsläget den 27 februari. Det var först då som insikten om den eskalerande geopolitiska krisen vandrade in i mäklarrummen.

Sedan dess har Stockholmsbörsen backat mindre än 2 procent. Räknar vi in utdelningarna så ligger börsen på plus/minus noll.  Dow Jones index ligger på ett litet plus. Guldpriset har sjunkit och  oljepriset ligger relativt oförändrat. Normalt brukar de två stiga i orostider.

VIX-index, som mäter priset på risk, har fortfarande inte stigit över 20-strrecket under den pågående Ukraina-krisen. Det kan bara tolkas som att finansmarknaden antingen inte är särskilt oroad för ett kring, eller så är den inte oroad för konsekvenserna av ett krig.

Som Placera tidigare visat i en tidigare artikel är det i första hand när finansmarknaden badar i osäkerhet som riskpremien går i taket. När det går att överblicka konsekvenserna av en händelse så tenderar investerarna att vara betydligt mindre oroliga.

Placeras makroexpert Pekka Kääntä konstaterade i sin senaste Utblick att ekonomisk nedgång i Ryssland och Ukraina spelar mindre roll för världsekonomin. Intressant nog är det Kievbörsen som gått starkast. Räknat i lokal valuta, bör det tilläggas. I början av året kostade en dollar 8 ukrainska hryvnias. I början av veckan hade den försvagats till 13 och på skärtorsdagen hade den stärkts något till 11,4 mot dollarn.  

Frågan är dock om det kontinuerligt högre tonläget från EU och USA gentemot Ryssland har haft effekt. Den ryske presidenten Vladimir Putin efterlysete i ett tv-framträdande ökad dialog mellan parterna.

Vad gäller rapporterna så var det blandade signaler i veckan. Lagerkoncernen SKF:s kvartalsresultat var lite svagare än väntat när man rensat för engångsposter, men tots den tröga inledningen på året så anser Placeras Per Ericsson att bolagets förväntningar om stigande efterfrågan gör aktien till ett bra val i verkstadssektorn.

Medicinteknikföretaget Getinge tog betydligt större engångskostnader än vad marknaden hade räknat med. Placeras Lars Frick konstaterar att det verkar dröja innan bolaget är på banan igen.  

Oljebolaget PA Resouces överraskade däremot på den positiva sidan och levererade bättre resultat än väntat, vilket fick aktien att studsa upp efter att ha träffat en ny rekordlägsta notering tidigare i veckan.

En tydlig rapportvinnare var 3D-bolaget Arcam som på skärtorsdagens morgon inte bara visade en ökad vinst utan dessutom indikerade ljusa utsikter för resten av året. Aktien steg kraftigt på torsdagen, men det är ännu långt kvar till tidigare rekordnoteringar.

Arcam handlades över 300-kronorsnivån så sent som i februari i år innan vågen av skepsis mot 3D-relaterade bolag skäljde över den finansiella världen.

Byggmax steg drygt 4 procent under veckan efter att ha rapporterat lägre förlust under sitt säsongsmässigt svaga vinterkvartal. Placera konstaterar att med den gynnsamma vintern i ryggen och ett fortsatt högt tempo i bolaget ser aktien alltjämt köpvärd ut.

Bland mindre bolag kom också uppmuntrande signaler från programvaubolaget Formpipe, så goda att Placera tycker att aktien är värd en chansning.

Nästa vecka öppnar dammluckorna i rapportsäsongen och för den som vill ha koll på de viktigaste rapporterna och de viktigaste datumen har Placera sammanställt en lista som du hittar här.

Veckans vinnare på Stockholmsbörsen var det finansiellt utsatta Geveko som steg 20 procent. Bolaget meddelade i början av månaden att det säkrat en del av sitt kreditbehov inför högsäsongen för vägmarkeringar. Strax före lunch på skärtorsdagen handelsstoppades dock aktien på börsen.

Med tanke på bolagets ansträngda finanser under lång tid tycks alla förklaringar, från ett regelrätt utköpsbud till en omfattande uppkapitalisering, vara lika sannolika.

Veckans förlorare på börsen var investmentbolaget Öresund, vars aktie backade 15 procent. Förklaringen ligger i utdelningen av aktier i Bilia, som motsvarande ungefär 20 kronor.

Klicka här för att se listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Tittar vi på andra sidan Atlanten så har det varit en blandad fruktskål. Google nådde inte upp till marknadens förväntningar på första kvartalets resultat medan IBM, Intel och Yahoo levererade i linje med förhandstipsen.

Nästa vecka kommer rapporter från bland andra Facebook och Amazon som kommer att läsas noga av analytiker och strateger.  

På det internationella området har det annars varit uppåt på tillväxtbörserna  senaste tiden. Pekka Kääntä varnar för att underbart kan vara kort och rekommenderar att vara försiktig innan man kastar sig in på perifera marknader.

När vi summerar hela veckans handel lite tidigare än vanligt till följd av påskhelgen kan vi konstatera att den samlade börsomsättningen uppgår till 41 miljarder kronor, ungefär 30 miljarder mindre än förra veckan.

71 aktier steg under veckan medan 200 sjönk. På storbolagens lista, som vi betraktar som en bättre illustratör av det proffesionella agerandet, så steg 20 aktier medan 66 sjönk.   

Veckans mest lästa artiklar på Placera var: "Upp till bevis i rapportfloden", följd av "Dags att stoppa charlatanerna" och "Ukraina startar offensiv".

Veckans eventuellt mest avskydda artikel var "Aktier för påskägget", ett återkommande inslag på Placera inför påsken som med uttryckligt lätt hand och hög risk tipsar om aktier som är fullgoda alternativ till lottsedlar.

Mest kommenterade tema var tvivelsutan krisen i Ukraina, där i stort sett alla artiklar kring ämnet fick engagerade läsare att reagera.   

Veckans börsuttryck är det anglosaxiska "nest egg", vilket kan förklaras som grundplåt av kapital man inte vill riskera att förlora genom riskfyllda investerigar. Det är guldägget du behåller i boet, som du vill ha kvar under lång tid. Den är inte så spektakulär men över tiden en stabilt växande ryggrad i portföljen.

Den som köpte Hennes & Mauritz för 20 år sedan och fortfarande har kvar aktien skulle nog betrakta aktien som sitt "nest egg" som inklusive utdelningar resulterat i en avkastning på lite drygt 6 000 procent under tiden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -