USA åter på banan

Makrokommentar Efter att ha slirat i det tuffa vinterväglaget har den amerikanska ekonomin hittat tillbaka det tidigare spåret med långsam återhämtning. Det visade onsdagskvällens rapport från Federal Reserve.

Det blir allt mer uppenbart att den amerikanska ekonomins svaghetstecken i början av året, inte bara delvis, utan i allra högsta grad kunde hänföras till den ovanligt bistra vintern.

Den positiva statistik över sysselsättningen som rullat in under senare tid har varit ett tydligt bevis på detta liksom att industriproduktionen tickat upp rejält i februari och mars. I mars steg industriproduktionen med 0,7 procent efter en uppgång på 1,2 procent i februari.

Fanns det någon kvarvarande tvekan så försvann den i samband med att den amerikanska centralbanken på onsdagskvällen publicerade ”Beige book”, som är en sammanställning av det ekonomiska läget i de tolv olika centralbanksdistrikt som USA är uppdelat i.

Av den framgår att tillväxten åter tagit fart i de flesta distrikten, om än i den ganska försiktiga takt som kännetecknat hela den här amerikanska återhämtningen. 

Konsumenterna har hittat tillbaka till butikerna när väderförhållandena förbättrats och det åter blivit lite lättare att röra sig till fots. Transporterna har tagit fart och industriproduktionen har ökat i de flesta distrikten. Dessutom fortsätter efterfrågan på krediter att stiga från både hushålls- och företagssektorn.

Även arbetsmarknaden fortsätter att stärkas men lönetrycket är alltjämt mycket lågt. Det börjar dock uppstå små fickor på arbetsmarknaden med brist på kvalificerad personal och där ökar nu lönetrycket.

Janet Yellen, den amerikanska centralbankschefen valde dock vid gårdagens tal att ta fasta på att arbetslösheten i utgångsläget är ohälsosamt hög (6,7 procent i mars) och att det, i den här takten, troligen kommer att dröja drygt två år innan arbetslösheten är nere på en mer acceptabel nivå.

Signalen är att det kommer att dröja en bra bit in på 2015 innan en första räntehöjning kan bli aktuell.

En lite oroande faktor är ändå att inflationen tickade upp till 1,5 procent i mars, vilket var en något högre takt än väntat. Men så länge lönetrycket fortsätter att vara svagt finns egentligen inget omedelbart inflationshot.

Däremot pekar ett antal utomstående bedömare på att det, efter många år av uteblivna prishöjningar, finns ett underliggande pristryck uppåt och att det i sin tur kan få inflationen att ticka över två procent redan under det här året.  I så fall kan en första räntehöjning komma tidigare.

Sammantaget pekar den senaste makrostatistiken och annan information gällande amerikansk ekonomi mot en hygglig tillväxt i år.

I sin färska prognos räknar Internationella valutafonden med en BNP-tillväxt på 2,8 procent i år och 3,0 procent 2015. Ur ett amerikanskt perspektiv är det en tillväxt man kan vara relativt nöjd med, sett till förutsättningarna.

Tillväxttakten skulle dock behöva vara något högre för att USA skulle kunna agera huvudsaklig motor för den globala återhämtningen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -