Gynnsam vinter för Byggmax

Aktieanalys Årets milda vinter gynnar Byggmax som kraftigt ökat försäljningen. Bolaget håller ett fortsatt högt tempo i sin utveckling och om vinsterna utvecklas som väntat ser aktien köpvärd ut.

Med ungefär 80 procent hemmafixare bland kunderna är inte perioden januari till mars den bästa på året för byggkedjan Byggmax.

Aktiviteten är låg och det första kvartalet slutar allt som oftast med förlust. Byggmax har dock jobbat de senaste åren för att minska säsongsvariationerna, bland annat genom att utöka beställningssortimentet av varor som erbjuds på nätet.

Bolaget beslutade även för en tid sedan om att utöka sortimentet i butikerna från tidigare cirka 1 500 artiklar till 2 500 artiklar. Det är en stor förändring inte minst eftersom bolaget tidigare hävdat att det snäva sortimentet var en nyckel till att kunna hålla låga priser och ha en effektiv logistik.

Genom att utnyttja golvytorna i butikerna mer genomtänkt ska dock betydligt fler artiklar få plats. Det utökade sortimentet i butik minskar ytterligare säsongssvängningarna och medför framför allt högre tillväxt och bättre lönsamhet. De artiklar som tillkommer håller enligt bolaget nämligen bättre marginaler för Byggmax.

Vid utgången av det första kvartalet hade 30 procent av det totala butiksbeståndet konverterats till det nya konceptet, kallat Byggmax 2.0. Enligt bolaget är utvecklingen i de konverterade butikerna fortsatt lovande vad gäller säljtillväxt och bruttomarginaler.

De befintliga butikerna ökade under första kvartalet sin försäljning med starka 7,6 procent. Det nya konceptet bidrar men framför allt är det nog en effekt av att vintern i fjol var betydligt kallare än den varit i år. Nyöppnade butiker bidrar med ytterligare tillväxt samtidigt som valutaeffekterna i kvartalet varit negativa. Totalt blev omsättningsökningen 12,8 procent.

Det var en starkare försäljningsutveckling än väntat, speciellt de befintliga butikerna överraskar positivt. Även bruttomarginalen var högre än väntat. Den lyfts i kvartalet lite extra av en engångspost men även justerat för denna överraskade bruttomarginalen med sin ökning till 32,4 procent från 29,9 för ett år sedan.

Den goda lönsamheten till trots landade rörelseresultatet i kvartalet på minus, dock lite mindre minus än väntat.

Under första kvartalet öppnade Byggmax två butiker och totalt har bolaget nu 107 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland. Tre till öppnas under innevarande kvartal och totalt för 2014 väntas 7-10 nya butiker tillkomma. Bolaget har satt maxgränsen till 180 butiker på dagens marknader så än finns utrymme för fortsatt tillväxt innan nya länder måste bearbetas.

Vid sidan om nyöppningar fortsätter Byggmax även att konvertera befintliga butiker till 2.0-konceptet. Tolv har konverterats under första kvartalet och ytterligare fyra ska konverteras under april. Därefter ligger bolaget lågt under högsäsongen fram till i höst då ytterligare 15 butiker ska konverteras.

Alla dessa konverteringar av butiker kostar så klart en hel del pengar. Byggmax räknar med 1,6 Mkr per butik för en konvertering och det aktiverar bolaget i balansräkningen som en investering. 70 procent av detta skrivs av på 5 år och resten på 10 år så avskrivningarna kommer att öka en hel del framöver. Dessutom binder varje butik ungefär 0,6 Mkr mer i varulager efter en konvertering vilket påverkar kassaflödena negativt.

Kombinationen av e-handel och fysiska butiker brukar (åtminstone av ägare till fysiska butikskedjor) framhävas som ett vinnande koncept för framtiden. Bygghandeln är idag extremt hårt konkurrensutsatt med många kedjor som trängs på en marknad som krympt en hel del sedan hemmafixarboomen i slutet av 90-talet. Även rena nätaktörer har dykt upp de senaste åren.

Byggmax ligger dock i absolut framkant när det gäller att kombinera nät och butiker och bolaget har nyligen vässat sin näthandel ytterligare med en ny webbplattform som ger ökad stabilitet och möjlighet att hantera fler varor.

Ytterligare ett nytt koncept som Byggmax erbjuder i sin webbutik är hantverkstjänster till fast pris. Det erbjuds än så länge på ett fåtal av bolagets marknader men konceptet ska rullas ut till fler städer under året.

Med sin tydliga profil mot hemmafixare kan Byggmax genom att på ett enkelt och genomlyst sätt erbjuda hantverkstjänster öppna för ett ökat antal kunder som inte har kunskap eller möjlighet att genomföra projekten själva.

Mars och april i fjol var rätt kalla månader och Byggmax har i år fått en bättre start på högsäsongen än vad man fick i fjol. Det är fortfarande så att semesterperioden är den verkliga högtiden på året men även det andra kvartalet är viktigt. Jämförelsetalen blir lite tuffare för Byggmax framöver men under andra kvartalet i fjol var försäljningen ändå ned med 2,5 procent i befintliga butiker.

De analytiker som bevakar Byggmax räknar i snitt med att bolaget under 2014 ökar omsättningen med 9,5 procent och stärker rörelsemarginalen till 8,1 procent från 7,7 procent i fjol. Vinsten per aktie väntas då uppgå till 3,44 kronor.

Nästa år väntas en fortsatt tillväxt på drygt 9 procent och en rörelsemarginal på 8,5 procent. Det växlar ut i en vinst per aktie på 3,98 kronor.

Den 9 maj dras utdelningen för 2013 på 2,30 kronor per aktie. Justerar vi aktiekursen för det uppgår p/e-talen för de närmaste åren till 14,9 respektive 12,9. Prognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på 4,8 respektive 5,2 procent.

På dagens kursnivåer känns Byggmax fortfarande köpvärd. Det första kvartalet överraskar positivt och ökar sannolikheten för att bolaget når upp till väntade resultatnivåer framöver.

De innebär en vinsttillväxt på 14-15 procent per år de närmaste åren. Lägg till det en direktavkastning på runt 5 procent om året så känns inte p/e 13 på nästa års vinst som särskilt utmanande.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 53,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -