Glädjerally i Arcam

Börs 3D-bolaget Arcams aktie stiger kraftigt på skärtorsdagen efter att ha redovisat sitt kvartalsresultat och indikerat att årets tillväxt ser ut att bli stark.

Arcam, som tillverkar utrustning för additiv tillverkning eller 3d-printing, stiger 9 procent på börsen efter att ha visat en vinst på 3,6 miljoner kronor under årets första kvartal. Omsättningen steg 70 procent.

Bolaget ser goda förutsättningar för en stark tillväxt under 2014, enligt Magnus Renés vd-ord i delårsrapporten.

"Arbetet med att industrialisera vår teknologi hos de stora aktörerna inom flyg- och implantatindustrin fortsätter och vi ser goda möjligheter till volymorder under året", skriver han.

"Med 13 maskiner i order, en stabil eftermarknad och ett positivt affärsläge är förutsättningarna goda för en fortsatt stark tillväxt under 2014", fortsätter Magnus René.

Samtidigt noterar vd:n att det ökade intresset och kunskapen för 3d-printing skapar kontakter med nya industrisegment.

"Detta kan på sikt leda till en breddning av våra produktapplikationer".

Vidare framgår att samarbetet med amerikanska Disanto fortsätter att utvecklas och att bolaget har avtal med "ett flertal kunder" för vilka Disanto tillverkar implantatprodukter.

Utöver årets förvärv av AP&C växer Arcam mycket snabbt organiskt, vilket leder till nya rekryteringsbehov, fortsätter Magnus René.

Bolaget har under det första kvartalet bland annat förstärkt servicekontoret i Kina och supportavdelningen i Sverige. Efter förvärvet av AP&C och genom nyrekryteringar på hemmaplan har antalet anställda ökat från 55 till 109 personer sedan mars 2013.

Arcam redovisade på torsdagsmorgonen intäkter om 64,9 miljoner kronor för det första kvartalet, en ökning med 70 procent jämfört med samma period i fjol. Nettoresultatet landade på 3,6 miljoner (0,1), inklusive jämförelsestörande kostnader om 6 miljoner relaterade till förvärv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -