Getinge, var god dröj

Aktiekommentar Som väntat var det en nyhetsfattig rapport där det mest intressanta var att Getinge flaggar för mer besparingar. Men det dröjer innan vi får mer information, skriver Placeras Lars Frick.

Getinges rapport för årets första kvartal blev något av en antiklimax, men det var å andra sidan ganska väntat. I Nyhetsbyrån Direkts kommentarer inför rapporten var det flera analytiker som hänvisade till kapitalmarknadsdagen för mer information om nya finansiella mål, och det är precis vad bolaget skriver i delårsrapporten.

Det bjuds dock på en liten försmak. Enligt bolaget så har det genomförts en ”omfattande översyn av koncernens strategiska inriktning” och en slutsats av denna översyn är att samordna en del funktioner och på så vis krama ut lite mer synergier.

Det är i princip samma budskap som vid bokslutet för 2013 och det känns väldigt defensivt att parera svag utveckling på översta raden med att krama ur mer besparingar.

Men det är likväl svårt att se vad för sorts kanin vd Johan Malmquist ska kunna trolla fram ur hatten för att lugna marknaden som nog efterfrågar mer än besparingar. Det är lätt att rasera ett förtroende och svårt att bygga upp det, och det finns egentligen ingenting som bolaget kan säga. Det handlar istället om att visa i reda siffror att bolaget faktiskt är på rätt spår, utöver den FDA-initierade översynen som pågår.

Det är av uppenbara skäl en gradvis process där det förmodligen behövs några kvartal med hyggliga siffror för att visa att bolaget är på banan. Så om man för ett ögonblick vänder blicken bort från framtiden och ser till resultatet som presenterades var det en ganska hygglig rapport för första kvartalet med en vinst som var något bättre än väntat. Tillväxten lyser förvisso med sin frånvaro men marginalerna förbättrades.

Marknaden hade räknat med en minskad omsättning på 2 procent (organiskt) och utfallet blev -0,4 procent. Bolaget upprepar dessutom prognosen om en omsättningsökning på 4 procent för helåret.

Orderingången var också helt okej med en organisk tillväxt i Europa på 5 procent och 1 procent i Nordamerika. Den europeiska marknaden bedöms ha bottnat ut och förbättras gradvis, men det är ju inga stora rörelser, snarare små steg i rätt riktning.

Det går alltså inte från denna rapport att dra ut linjalen och sia om att det verkligen har vänt på marknaden. Så återigen är investerarna hänvisade till att vänta och se. Och spekulera, givetvis, om situationen är under kontroll eller om det är något mer som är ruttet i kungariket Getinge.

Det är givetvis omöjligt att avgöra huruvida de reserveringar som gjorts är tillräckliga eller om det kommer att uppstå nya problem. Men rimligtvis borde ledningen ha förstått att det efter ett par vinstvarningar och kallduschen med FDA-problemen inte vore särskilt taktiskt att snåla med reserveringarna och hoppas att det räcker.

För när det ändå förväntas stora kostnader brukar det vara lättast att ta i ordentligt en gång istället för att ta flera mindre omgångar. Således borde risken för nya överraskningar vara låg. I alla fall av det otrevliga slaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -