"Krisen slår hårt mot Europa"

Krisen i Ukraina Även om konflikten i Ukraina antagligen inte kommer att destabilisera USA så står Europa inför mer risk mot banksystemet eller en potentiell störning i oljetillgången. Det sade Eric Rosengren, Fed-chef i Boston.

Europa är exponerad mot Ukraina på grund av sitt beroende av rysk export av naturgas och olja och "om det stoppades skulle det bli en allvarlig oljechock för Europa, vilket skulle kunna påverka den vid en tidpunkt när deras ekonomi är extremt svag", sade Eric Rosengren som svar på en fråga efter talet.

Han tillade att banksystemet också skulle kunna bli stört om konflikten fördjupas.

"Om situationen i Ukraina skulle bli mycket värre" skulle det bli ett bankproblem för Europa "mer än det är för USA, men vi skulle inte vara oberörda. Många av våra stora banker finns i Europa, många av deras stora banker finns i USA. Faktum är att några av de största bankerna i New England är utländskt äga och europeiskt ägda", sade han.

Fed-chefen, som inte är röstande i Fomc i år, tillade att även om det finns en stor osäkerhet kring situationen så är hans antagande att "det inte kommer att bli sådana störningar i Ukraina att det påverkar Europa och möjligtvis påverkar våra finansiella marknader".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -