Hit reser vi helst i påsk

Mer i plånboken Den sena påsken gynnar charterarrangörerna som känner av ökat sug efter solresor. Se här var vi helst reser.

Under påskledigheten passar många svenskar på att ladda batterierna efter en lång vinter. I år är trycket på påskresor extra stort.

”Precis som alla lov under året är påsklovet en av de hårdast bokade veckorna på hela året. I år var bokningstrycket stort, med 60 procent färre resor kvar inför påsklovet redan i mitten av mars, jämfört med förra året”, säger Mathias Bergendahl, informatör för Fritidsresor.

Förklaringen till det ljusare bokningsläget ligger delvis i den sena påsken.

”Påsken infaller ovanligt sent i år och många länder i Europa har redan varmt och härligt väder”, säger Magdalena Örn, informationschef  på Ving.

Hon får medhåll av Kajsa Moström informationschef på Apollo.

”Fler resmål på närmare håll finns att välja bland när påsken är sen. Och priserna blir generellt lägre då en resa till Grekland är billigare än en resa till Kanarieöarna eller ännu längre bort.”

Valutaeffekten spelar
också viss roll anser Mathias Bergendahl. Politisk oro i Turkiet har exempelvis bidragit till att den turkiska liran har fallit i år jämfört med i fjol.

”Valutan kan ha betydelse vad gäller val av resmål och att resa, inte minst till Turkiet på grund av den turkiska valutans förändring under de senaste månaderna.”

Han får medhåll av Magdalena Örn.

”Turkiet är vårt mest populära resmål just nu och London har ökat i populäritet tack vare valutan, på plats får man mer pengar över till shopping och nöjen”, säger hon och tillägger:

”Och den förhållandevis låga dollarn ligger bakom ett ökat intresse för resor västerut, till exempelvis Florida och Karibien.”

Intresset för cityresor är extra tydligt i år. Barcelona, Paris och New York är några av de storstäder som resenärerna föredrar.

Men det är sol- och badresor runt medelhavet som toppar listan över de mest bokade destinationerna i påsk hos både Fritidsresor, Apollo och Ving.

Ving  Fritidsresor  Apollo 
     
Turkiet Gran Canaria Gran Canaria
Mallorca Teneriffa Fuerteventura
Rhodos Lanzarote Kreta
Kreta Turkiet  
Cypern Madeira  


Kuriosa:

Vår påsk är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. På så vis blir påsken en rörlig helg med olika datum varje år, till skillnad från exempelvis julen.

Årets påsk infaller sent, påskdagen är söndagen den 20 april,  vilket bara är fem dagar tidigare än vad påsken kan infalla överhuvudtaget. Förra gången som påsken inföll den 25 april var 1943 och nästa gång är inte förrän år 2038.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -