SKF fortsatt optimistiskt

Aktieanalys Trots en oväntat trög inledning på året räknar SKF med att efterfrågan kommer att öka under det innevarande kvartalet. Vi ser fortsatt aktien som ett bra val i verkstadssektorn.

Efter att i januari ha glatt aktiemarknaden med en prognos om stigande efterfrågan under inledningen av 2014 tvingades SKF för några veckor sedan att backa på den punkten.

I en vinstvarning i slutet av mars meddelade bolaget att efterfrågan under första kvartalet snarare varit oförändrad jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Det är främst i Europa och Nordamerika som kunder inom industrin varit mer försiktiga i sina beställningar än vad SKF hade trott inför kvartalet.

SKF har för vana att vara snabbt ute med sina kvartalsrapporter och med sin geografiska och kundmässiga bredd är bolaget en bra temperaturmätare inför resten av verkstadsbolagens rapporter.

Vad SKF skulle säga om framtiden i tisdagens kvartalsrapport var aktiemarknaden inför rapporten mycket osäker om. Ungefär hälften av de analytiker som följer bolaget trodde att SKF åter skulle tala om en stigande efterfrågan under kommande kvartal, medan den andra halvan räknade med en prognos om fortsatt oförändrade nivåer.

Den optimistiska halvan fick rätt och SKF:s vd Tom Johnstone skriver i sitt vd-ord i rapporten att bolaget förväntar sig en positiv utveckling i efterfrågan under det andra kvartalet såväl sekventiellt som jämfört med samma kvartal i fjol. Även produktionen kommer att höjas inom SKF.

Det är främst i Nordamerika och Asien/Stillahavsområdet som SKF ser tecken på en sekventiell förbättring av efterfrågan under andra kvartalet. De båda regionerna svarar för 24 procent vardera av SKF:s omsättning.

Europa är trots flera svaga år fortfarande dominerande inom SKF och svarar för 42 procent. Där väntas efterfrågan vara oförändrad både jämfört med närmast föregående kvartal och med fjolåret.

Bland slutkunderna väntas efterfrågan från industrirelaterad verksamhet vara oförändrad liksom även från lastbilsmarknaden. Andra transportrelaterade verksamheter som järnväg, flyg och personbilar väntas däremot öka något jämfört med första kvartalet. Energimarknaden spås visa bäst efterfrågeökning, men det är en relativt liten kundgrupp för SKF.

SKF:s intäkter i det första kvartalet landade ganska precis som väntat på 16,7 miljarder kronor. Volymerna ökade med drygt 6 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Förvärv bidrog med ytterligare knappt 5 procent och totalt ökade omsättningen med 10,4 procent.

Den organiska tillväxten för koncernen var knappt 6 procent i kvartalet med en positiv utveckling på samtliga marknader. I Europa ökade intäkterna organiskt med 4 procent räknat i lokala valutor.

Den underliggande lönsamheten var dock lite svagare än väntat och hade inte bolaget återfört en tidigare reservering för befarade kartellböter från EU-kommissionen hade resultatet hamnat lägre än snittprognosen inför rapporten. Den underliggande rörelsemarginalen var 11,4 procent istället för väntade 12,2 procent.

SKF:s lönsamhet pressas något av att försäljning av lågmarginalprodukter utvecklas bäst för tillfället. Det är främst försäljningen till fordonsindustrin och till vissa slutkunder i Asien som går bra och späder ut marginalerna och Tom Johnstone sade i samband med tisdagens rapport att han inte såg någon större förändring på den punkten den närmaste tiden. SKF skulle behöva öka sin försäljning till allmänindustrin för att få upp marginalerna ett snäpp, enligt vd:n.

För helåret 2014 väntas SKF öka omsättningen med 8,5 procent jämfört med i fjol. Justerat för engångsposter väntas rörelsemarginalen öka till 13 procent från 11,9 procent i fjol. Snittprognosen för vinst per aktie uppgår i SME Direkts sammanställning till 11,22 kronor.

2015 väntas omsättningen öka med ytterligare 5,4 procent. Den underliggande rörelsemarginalen spås stärkas till 14,2 procent och vinsten per aktie ökar då till 13,70 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 14,6 respektive 11,9. Justerat för nettoskulden på 25 miljarder kronor värderas rörelsen till 11,8 gånger årets väntade rörelseresultat.

Prognoserna för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar på 3,6 respektive 4,0 procent.

SKF är med ganska god marginal lägst värderad bland de större verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen. Bolagets stora Europaexponering har sett lovande ut en längre tid nu, utan att det gett något större avtryck i en stigande efterfrågan. Konjunkturprognoserna för regionen pekar dock fortfarande uppåt så för de kommande åren bör det fortsatt ge stöd åt prognoserna.

Med en relativt sett låg värdering, hög vinsttillväxt de kommande åren och bra direktavkastning ser vi fortfarande SKF som ett bra val i verkstadssektorn. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Köp 163,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -