Så maxar du deklarationen

Deklaration Ta del av Placeras bästa deklarationstips inför dagen D så att du får pengar över till annat. Har du exempelvis koll på alla avdrag som du har rätt till?

Deklaration

Årets deklaration närmar sig i rask takt. Före påsk ska alla ha fått hem sina deklarationsblanketter och senast den 5 maj ska den vara inlämnad.

Men redan innan blanketten anlänt kan den som har e-legitimation se sin deklaration på skatteverket.se och deklarera direkt. Hittills har 1,6 miljoner svenskar deklarerat elektroniskt.

”Att deklarera elektroniskt är enkelt och säkert, vilket många har insett. Den som deklarerar elektroniskt har dessutom möjligheten att få pengar till midsommar”, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Deklarationen kan vara tidskrävande och ångestladdad. Många ger till och med upp och lämnar in deklarationen till ett proffs, någonting som kan vara en god idé tycker Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

”Om du har några större händelser under året, exempelvis en bostadsförsäljning, kan det vara fördelaktigt och en bra investering att ta hjälp”, säger hon och tillägger:

”Det finns en uppsjö av avdrag och regler som är svårt att hålla koll på själv. Några investerade tusenlappar kan spara in mycket.”

Men med lite tålamod går det mesta att lösa på egen hand.

”Gå igenom siffrorna ordentligt innan du skickar in deklarationen. Det kan annars vara frestande att enbart godkänna för att snabbt bli av med det”, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.  

Enligt Skatteverket är det sex gånger fler fel i pappersdeklarationer med bilagor jämfört med e‑deklarationer med bilagor.

Den som sålt aktier eller en bostad har därför mycket att vinna på att deklarera försäljningen elektroniskt istället för på papper. Flera uppgifter är redan ifyllda, beloppen blir summerade och den nya skatten uträknad.

”Om du bara ska godkänna din deklaration kan du ringa, sms:a, använda Skatteverkets app eller surfa in på e‑tjänsten på skatteverket.se. Om det istället handlar om att ändra eller lägga till någon uppgift så använder du appen eller e‑tjänsten”, säger Kay Kojer.

Maxa avdragen

Om du inte är säker på att du har rätt till alla de avdrag du gör bör du läsa på noga. Du kan ringa Skatteverket om du har frågor.

Tänk på att göra
en notering i fältet ”övriga upplysningar” om de avdrag du inte är helt säker på. Då undviker du skattetillägg som enligt grundregeln är 40 procent på den undanhållna skatten.

Räntan på bolån är avdragsill, liksom ränteskillnadsersättning om du brutit ett bundet lån.

Är ni två personer som är betalningsansvariga för bolån eller andra lån kan ni tjäna på att fördela om räntan emellan er om någon av er har så låg inkomst och betalar så lite i skatt att ränteavdragen inte kan utnyttjas.

”Har någon av er ett underskott av kapital, till exempel ränteutgifter, på mer än 100 000 kronor tjänar ni på att fördela om räntorna eftersom skattereduktionen minskar från 30 procent till 21 procent på underskott över 100 000 kronor”, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikano Bank.

Du kan fortfarande dra av upp till 12 000 kronor i privat pensionssparande. Om du är egenföretagare får du dra av mer. Men nästa år sänks avdragsrätten till 200 kronor per månad för att sedan slopas 2016. Läs mer här.

Gåvor till ideella organisationer är avdragsgilla. Gåvan måste uppgå till minst 200 kronor per gång. Läs mer här.

Du kan göra avdrag för jobbsamtal som du gjort med din privata mobiltelefon.

Har du haft kostnader för jobbresor som överstiger 10  000  kronor har du rätt till avdrag. För att få avdrag för kollektivtrafik ska avståndet vara minst två kilometer.

För att få avdrag för bilresor måste avståndet vara minst fem kilometer och tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektiv. Du får göra avdrag med 18,50 kronor per mil för egen bil.

Har du haft tillfälligt arbete på annan ort minst fem mil hemifrån och måste övernatta, kan du den första månaden göra avdrag för måltider och småutgifter med 110 kronor per dag.

Under vissa förutsättningar kan du göra avdrag för skyddskläder, vissa böcker och tidningar, trängselskatt och verktyg som krävs i tjänsten. Under förutsättning att de överstiger 5 000   kronor.

Nyheter i år

En stor nyhet i år är att avdraget för att hyra ut privatbostad har höjts till 40 000 kronor. Det innebär att många hushåll kan hyra ut exempelvis sitt fritidshus och tjäna extra skattefritt.

En annan nyhet är att läxhjälp numera omfattas av RUT-avdraget. Läs mer om alla nyheter i årets deklaration här.  

Håll koll på prioriterade områden

Var extra noga med Skatteverkets prioriterade områden, läs mer här. Avdrag för rut och rot är ett av de områden som granskas extra i år. Maximal skattereduktion för husarbeten är 50 000 kronor per person och år men du kan inte få mer skattereduktion än det finns skatt att betala.

Om du sålt en bostad

Har du sålt din bostad förra året ska du deklarera försäljningen i årets deklaration. På vinsten betalar du 22 procent i skatt.

Om du har köpt eller kommer att köpa en bostad har du möjlighet att skjuta upp kapitalvinsten genom ett så kallat uppskov. För att få uppskov måste bland annat vinsten vara minst 50 000  kronor per person och uppskovet får vara högst 1 450 000 kronor per bostad.

En skatt på omkring 0,5 procent på uppskovsbeloppet ska betalas varje år. Får du en bostad genom arv, gåva, testamente eller bodelning måste gammalt uppskov beskattas direkt. Vissa undantag finns. Läs mer om deklaration av bostad här.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -