På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Branschens PPM-recept

Fonder Fondbolagens förening föreslår en lösning för ett stabilt PPM-system. Genom en fast avgift per år tror föreningen att antalet fonder kommer att minska till hälften.

PPM är under hot. Opinionen för att skota PPM-sparandet har vuxit både i och utanför riksdagen. För fondbolagen är PPM en guldgruva som de inte vill missa. Därför kommer nu Fondbolagens förening med ett proaktivt förslag som de hoppas ska blidka politikerna.

Det är allmänt känt att utbudet av fonder i PPM är stort, för stort anser många.

Idag finns det nästan 850 fonder. Många av dem har väldigt få kunder. Det finns 335 fonder med färre än 1 000 sparare, och 75 procent av spararnas fondval ligger i 100 fonder.

Kapitalet är också väldigt koncentrerat till ett fåtal fonder. Drygt 75 procent av kapitalet är placerat i de 65 största PPM-fonderna.

En anledning till att det finns så många fonder i PPM är att det är kostnadsfritt att finnas med.

Nu föreslår Fondbolagens förening att PPM, eller Premiepensionsmyndigheten som är det officiella namnet, att det ska kosta 50 000 kronor per fond att finnas med i PPM. På så sätt hoppas föreningen att antalet fonder ska minska kraftigt och att överblickheten ska förbättras.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -