Bolånare kan pusta ut

Konjunktur Svenska hushåll med bolån har god motståndskraft. Det skriver Finansinspektionen i sin bolånerapport.

Svenska hushåll lånar i genomsnitt upp till 70 procent av bostadens värde och skuldsättningen är hög ur ett historiskt och internationellt perspektiv.

Det skriver Finansinspektionen (FI) i sin bolånerapport som publicerades på torsdagen.

Rapporten visar samtidigt att mindre än vart tionde hushåll tar lån som överstiger 85 procent av bostadens värde, och att dessa hushåll amorterar i snabb takt. Hushållen har också god återbetalningsförmåga.

Det bolånetak som infördes för drygt tre år sedan har haft effekt. De allra flesta hushåll har i dag bolån under 85 procent av bostadens värde vilket innebär ett skydd mot exempelvis bopris- eller inkomstbortfall. Hushåll med belåningsgrader över 85 procent amorterar i snabb takt.

Undersökningen visar också att åtta av tio hushåll som har belåningsgrader över 75 procent amorterar. Det är en minskning från förra året då nio av tio amorterade, men fortfarande högre än de sex av tio som amorterade året dessförinnan. Andelen hushåll som har en belåningsgrad strax under bolånetaket, det vill säga mellan 75 och 85 procent, har ökat.

FI vill se en stärkt amorteringskultur i Sverige.

"Det är viktigt att bolånekunderna ges möjlighet att ta kloka beslut kring amortering och förstår hur amorteringar påverkar privatekonomin på lång sikt. Därför kom FI med ett förslag hösten 2013 om att bankerna ska ge nya låntagare individuellt anpassade amorteringsplaner i samband med att de tar nya lån, vilket Bankföreningen nu genomför", skriver FI.

Av de hushåll som har en belåningsgrad under 75 procent amorterar fyra av tio - samma andel som förra året. Rapporten visar också att de som har amorteringsfria lån har ungefär likvärdig återbetalningsförmåga som de som amorterar.

"Detta indikerar alltså att dessa hushåll har valt att inte amortera även om de har ekonomiska förutsättningar att göra det", skriver FI.

FI har vidare gjort stresstester för att undersöka hur sårbara hushållen är för förändrade ekonomiska förutsättningar, som räntehöjningar och arbetslöshet.

Dessa stresstester vidare att med en ränteökning med 3 procentenheter får drygt 4 procent av hushållen underskott i sin "kvar att leva på"-kalkyl. Vid 5 procentenheters påslag är motsvarande andel drygt 7 procent.

"Äldre hushåll (över 65 år) och hushåll med hög skuldkvot är överrepresenterade bland de som får underskott. Andelen hushåll som drabbas av underskott är något lägre än förra året", skriver FI.

Skulle arbetslösheten stiga till 10 procent och bostadspriserna sjunka med 20 procent visar en simulering att cirka 2 procent av hushållen i stickprovet får underskott och ett lån som är större än värdet på sin bostad.

Vid ett dubbelt så stort prisfall är motsvarande andel hushåll drygt 4 procent. Jämfört med förra årets undersökning är det en något högre andel hushåll som får både underskott och en belåningsgrad över 100 procent.

Undersökningen visar vidare att skuldkvoten, det vill säga hushålls totala skulder i förhållande till deras disponibla inkomster, nu uppgår till drygt 170 procent.

Skuldkvoten bland de hushåll som har tagit ett nytt bolån är 370 procent i genomsnitt och FI noterar att andelen hushåll med en hög skuldkvot, på mellan 300 och 600 procent, har ökat sedan förra året.

"Liksom tidigare år visar stickprovet av nya lån att det är hushållen med högst inkomster som tar de största bolånen", skriver FI.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -