På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fortsatt bra tryck i världens fonder

Fondcocktail Vi lägger ytterligare en bra fondvecka bakom oss. 97 procent av alla fonder har stigit i värde. Veckans vinnare är återigen Turkietfonderna.

Det är lite med andan i halsen som vi summerar fondveckan som gått. Ryssoron verkar vara som bortblåst hos investerarna. Trots, eller tack vare, låg tillväxt och en i princip obefintlig inflation har världens fonder fortsatt att stiga.

Nu flockas finansvargarna kring centralbankerna, varifrån det vattnas stimulansåtgärder. Under veckan presenterade Kina ett mangrant åtgärdspaket för att få fart på den vikande tillväxten, läs mer här.

Ännu har inte den europeiska centralbanken, ECB, presenterat något paket, men marknaden förväntar sig att det kommer snart, läs mer här. I USA går meningarna isär om i vilken takt neddragningarna av obligationsköpen kommer ske och när centralbanken kommer börja höja räntan.

Efter fedchefen Janet Yellens första tal, som skrämde upp investerarna, om att räntehöjningen står för dörren, har hotet tonats ned betydligt och marknaden har repat mod igen.

Bland fonderna har veckan gått i kebabens tecken. Turkietfonderna är återigen vinnare. Under veckan har de stigit med cirka 7,5 procent som grupp. Bäst av alla har Turkisfund Equities I gått, upp med 8,3 procent.

Det är klart bättre än vad världsindex har presterat under veckan, plus 2 procent. Överlag har det varit en kanonvecka för Sveriges fondsparare. Genomsnittsfonden har stigit med 1,6 procent och så många som 97 procent av fonderna har stigit i värde.

Även de som tillhör de 3 procenten som har tappat i värde behöver inte vara så besvikna. Den genomsnittliga nedgången för de fonderna ligger på låga minus 0,2 procent. Sämst har det gått för infrastrukturfonden, Partners Group Invest Infrastructure I-A, som har tappat 1,4 procent.

Här hemma har det inte varit lika bra drag som i Turkiet. Breda svenska aktiefonder har stigit med knappt 2,5 procent och småbolagsfonderna med 2,3 procent i genomsnitt.

Under veckan har vi snappat upp att Skagen gjorde en pinsam miss när de ville berätta att de hade fått en fin utmärkelse, läs mer här. Så kan det gå om man är lite för ivrig.

En positiv nyhet var att SPP sänker avgiften för sin tillväxtmarknadsfond. Sånt gillar Placera och uppmärksammar gärna, läs mer här.

Veckans fondanalys fokuserade på två nya lågriskfonder som vi gillar, läs mer här. Det gör uppenbarligen våra läsare också som både har kommenterat ivrigt och mailat till redaktionen.

Placera snappade också upp att Spiltan Fonder har lanserat en ny räntefond. Den har högre risk än bolagets andra räntefond, men risken ska vara lägre än för aktiefonder, läs mer här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -