Draghi: Räntan förblir låg länge

Konjunktur Ytterligare lättnader kan införas för att stötta ekonomin och räntorna kommer att vara kvar på nuvarande nivå eller lägre en längre tid. Det säger ECB-cehefen Mario Draghi.

ECB utesluter inte ytterligare lättnader för att stötta ekonomin. Räntorna kommer att vara kvar på den nuvarande nivån eller lägre under en utdragen period.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens på torsdagen.

Han sade att ECB övervakar utvecklingen noga, och är redo att överväga samtliga tillängliga instrument.

ECB har ännu inte uttömt de konventionella åtgärderna, påpekade han. Ett av verktygen som ECB kan använda sig av är kvantitativa lättnader, vilket diskuterades vid dagens möte.

ECB ser en utdragen period med låg inflation framöver. Under 2015 väntas inflationen börja stiga igen, för att närma sig målet 2016. Samtidigt är risker mot inflationen i stort sett balanserade.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens på torsdagen.

Han sade också att den måttliga återhämtningen fortsätter som väntat, men att det finns nedåtrisker mot de ekonomiska utsikterna.

Återhämtningen stöds alltmer av inhemsk efterfrågan, som bör få stöd av låga räntor, bättre finansieringsförhållanden och budgetkonsolidering, sade han.

Samtidigt gynnas realinkomster av lägre energipriser, och exporten väntas stärkas gradvis.

Å andra sidan tyngs ekonomin av hög arbetslöshet och den underutnyttjade kapaciteten är stor. Anpassningen av balansräkningar, både privata och offentliga, tynger ekonomin.

Nedåtrisker för tillväxten från global finansoro från tillväxtmarknader och geopolitiska spänningar, låg reformtakt och lägre inhemsk efterfrågan.

ECB-chefen sade att han ser en utdragen period med låg inflation, därefter kommer inflationen att gradvis att stiga tillbaka mot målet.

Inflationsriskerna är i stort balanserade och begränsade på upp- och nedsidan. Därför kommer geopolitiska risker och växelkursförändringar att övervakas noga.

Vidare sade han att det underliggande pristrycket är dämpat på medellång sikt, och att inflationsförväntningarna fortsätter att vara väl förankrade kring målet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -