Luriga marknader

Vår marknadssyn Fortsatta geopolitiska spänningar och ökad osäkerhet kring den globala konjunkturen gör att vi anammar en något försiktigare strategi för april. Det finns dock flera faktorer som kan skaka nytt liv i börsen.

Även om finansmarknaderna reagerat förhållandevis lugnt på Krimkrisen och de spänningar som byggts upp mellan EU/USA och Ryssland så har de flesta av världens börser ändå backat under mars månad. Fram till och med 26 mars hade den svenska börsen sjunkit med lite drygt 1,5 procent.

Det är dock inte bara Krimkrisen som oroar utan även en avmattning i den kinesiska tillväxten har fått marknadsaktörerna att bli lite oroliga. Det syns bland annat på att råvarupriserna vänt ner efter  en stark start på 2014. 

Även om Krimkrisen inte gett några våldsamt negativa utslag på finansmarknaderna – med undantag för Ryssland – och de ekonomiska sanktioner som hittills rests inte på allvar hotar den globala återhämtningen så påverkas givetvis riskaptiten på finansmarknaderna negativt. Konflikten riskerar dessutom fortfarande att eskalera och nya sanktioner blir säkert aktuella.

Det finns dessutom redan en risk för att företagen och hushållen, i framför allt Västeuropa, blir lite mer avvaktande när det gäller investeringar och konsumtion i skuggan av hotet att krisen eskalerar.

Några riktigt tydliga sådana signaler har vi dessbättre ännu inte sett även om det tyska näringslivet blivit något mer pessimistiska om framtiden. Det är viktigt att tysk ekonomi fortsätter att agera motor i EMU-området även om det kommit positiva konjunktursignaler också från Frankrike.

I USA pekar dessbättre de tidiga makroindikatorerna som flutit in under mars på att det bistra vintervädret i inledningen av 2014 påverkade den ekonomiska aktiviteten som nu är på väg att normaliseras. Tillväxten bör därför bli fortsatt hygglig även om det inte är någon raketfart i den amerikanska ekonomin.

De stora bekymret är att den kinesiska ekonomin tycks ha gått in i en lugnare tillväxtfas och  att landet fortfarande brottas med stora problem inom finans- och fastighetssektorn.

Vi noterar dessutom att även den svenska återhämtningen tycks ha gått in i en lite lugnare fas. Bland annat har konfidensindikatorn i industrin nu sjunkit två månader i rad.

Givet att Krimkrisen lär hålla nere den generella riskaptiten på finansmarknaden och att de globala konjunktursignalerna inte är lika övertygande som tidigare väljer vi därför att skruva ner aktieandelen i vårt allokeringsförslag ytterligare. Aktieandelen i april sänks till 50 procent.

Att Kina nu är på väg in i en lugnare fas gör också att vi överger råvarumarknaden för tillfället.

Skulle Ryssland backa inför hotet om ytterligare sanktioner kan dock riskaptiten ta förnyad fart och fortfarande är det så att aktier är den placeringsform som känns mest attraktiv. Det kan därför bli läge att åter kliva in lite mer aggressivt på aktiemarknaden.

Marknadsräntorna har trycks ner ytterligare under 2014 och en svensk tioårsränta ligger numera på 2,13 procent. Vi fick dock se en mindre ränteuppgång i samband med den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte. Den nya centralbankschefen Janet Yellen var något mer hökaktig än väntat och vi räknar med att banken fortsätter att skruva ner på de månatliga obligationsköpen. Det finns därmed ett underliggande tryck uppåt på de globala marknadsräntorna.

Det ska i sin tur vara negativt för långa ränteplaceringar, eftersom stigande räntor i sin tur betyder sjunkande obligationspriser.

Förutom mer stabila globala konjunkturindikatorer och minskade geopolitiska spänningar är det framför allt två faktorer som vi tror kan ge börserna ett lyft.

Den första är att den politiska ledningen i Kina tidigarelägger en hel del planerade ekonomisk-politiska satsningar. Det har redan indikerats från politiskt håll att det är aktuellt, vilket fått de kinesiska fastlandsbörserna att reagera positivt. Blir det rejäla satsningar i Kina lär de positiva effekterna märkas även utanför landets gränser och dessutom ge en skjuts till råvarumarknaden.

Den andra faktorn är att företrädare för den europeiska centralbanken (ECB) blivit mjukare i tonen under senare tid och till och med den tyske centralbankschefen Jens Weidmann har blivit försiktigt positiv till olika former av kvantitativa lättnader. Att inflationen i utgångsläget är så låg som 0,7 procent och euron är stark i förhållande till i princip alla andra stora världsvalutor ger banken utrymme för ytterligare penningpolitiska satsningar. Frågan är dock om en sådan åtgärd kommer redan i närtid.

Men även om vi ser en hel del faktorer som skulle kunna ge de globala börserna ett lyft så är ändå osäkerheten på finansmarknaderna stor i närtid. Därför tycker vi det är på sin plats med en lite försiktigare investeringsfilosofi innan dimmorna skingrats.

Vårt allokeringsförlag för april månad blir därmed 50 procent aktier och 50 procent ränteplaceringar. Råvaruplaceringar överger vi för tillfället helt.

För aktie och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i april samt tio köpvärda fonder i april, läs här.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för april, läs här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -