Köpvärda fonder i oktober – så gick det

Utvärdering Våra köpvärda fonder fortsätter leverera. Av de tio vi rekommenderade i oktober har sju slagit sina kategoriindex. Totalt skapade kryddfonderna en överavkastning på knappt 5 procentenheter jämfört med basfonderna.

När vi gick in i oktober förra året hade riskviljan avtagit något och vi bedömde att styrkan i de globala konjunktursignalerna hade minskat. När vi summerade läget var vi inte lika positiva som månaden innan. Därför rekommenderade vi fonder med lite lägre risk.

I det stora visade det sig vara en bra bedömning.

Vår basfond bland högriskfonderna, Danske Invest Global Index, forsätter leverera bättre avkastning än snittet av globala aktiefonder. De senaste sex månaderna har fonden stigit med 7 procent medan kategorisnittet har stigit med drygt 5,5 procent.

Inför oktober tog vi också ut en högriskfond, Allianz Europe Equity Growth, och ersatte den med JPM Global Healthcare A. Sedan dess har läkemedelsfonden stigit med 14,5 procent, lika mycket som kategorisnittet, medan Europafonden bara har stigit med knappt 4 procent.

Desto trögare har det gått för listans Europafond, CB European Quality Fund A. Vi tog in den för att den är en defensiv aktiefond, men vi kan konstatera att det senaste halvåret inte har gått som vi hade önskat. Fonden har bara stigit med knappt 1 procent. Det är sämre än både kategoriindex, 6,9 procent och basfonden, 7 procent.

Vår satsning på den svenska aktiefonden, Didner & Gerge Aktiefond, har givit samma avkastning som basfonden, 7 procent. Det är trots allt lite bättre än avkastningen för snittet av svenska aktiefonder som ligger på drygt 6 procent.

Resultatet för våra medelriskfonder var ännu bättre. Vår basfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, steg med drygt 4,5 procent. Med det slog fonden kategoriindex med knappt 1 procentenhet. Vår första kryddfond, AMF Balansfond, klarade sig ännu bättre och steg med 4,7 procent. Det var samma avkastning som vår andra kryddfond, Danske Invest Horisont Försiktig.

Överavkastningen var ännu bättre bland våra lågriskfonder. Öhman Penningmarknadsfond som är vår basfond steg med knappt 0,5 procent.

Våra kryddfonder, Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability gick däremot betydligt bättre. Spiltan Räntefond steg med 2 procent och Atlant Stability med knappt 2,5 procent. Samtidigt steg kategoriindex med så lite som 0,7 procent.

När vi summerar kryddfondernas överavkastning mot basfonderna kan vi konstatera att den landar på nästan 5 procentenheter. Det är vi nöjda med.

  Avkastn. Snitt avkastn. 
Fonder (procent) 6 mån kategori
Danske Invest Global Index 7,0 5,6
JPM Global Healthcare A (acc) - USD 14,4 14,6
CB European Quality Fund A 0,7 6,9
Didner & Gerge Aktiefond 6,9 6,2
Swedbank Robur Mix Index Sverige 4,6 3,7
AMF Balansfond 4,7 3,7
Danske Invest Horisont Försiktig 4,7 3,7
Öhman Penningmarknadsfond 0,4 0,7
Spiltan Räntefond Sverige 2,0 0,7
Atlant Stability 2,4 0,7
Källa: Morningstar tom 24 mars    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -