Köpvärda fonder i april

Fondtips Ukrainakrisen har tagit en ny vändning. Nu handlar det främst om ordkrig mellan Ryssland och väst och ekonomiska sanktioner. Det, tillsammans med sämre siffror från Kina och Tyskland, får oss att drar vi ned på risken.

Den senaste månaden har varit den geopolitiskt mest oroliga sedan finanskrisen. Rysslands annektering av Krim har sprängt in en kil mellan öst och väst som vi inte har sett sedan kalla krigets dagar.

Det är alldeles för tidigt för att gissa hur krisen kommer att utveckla sig, och hur den kan tänkas påverka den globala makroutvecklingen. I siffror är Ukraina ett litet land, men Ryssland större. Från västs sida är det nu ekonomiska sanktioner och utfrysning av Ryssland som gäller. Men Ryssland sitter på olja och gas som är oerhört viktigt för Europa. Det vet både Ryssland och väst.

I dagsläget är det få på finansmarknaden tror att det kommer att bli en militär konflikt mellan väst och öst, utan att det stannar vid ekonomiskt krig. Men även det är oroväckande för vi vet inte vad det kommer att innebära. Osäkerhet är också investerarnas värsta fiende.

Även om världens aktiemarknader hittills har tagit konflikten med relativt mod, världsindex har bara tappat 2 procent den senaste månaden, så kan man inte blåsa faran över än på länge.

Till den geopolitiska oron måste vi nu, inför april, också lägga förnyad oro för tillväxten i Kina. Därifrån kommer statisktik som visar på sämre tillväxt.

Marknaden hoppas att de utlovade stimulanspaketet blir verklighet. Så är det också i Europa, marknaden förväntar sig stimulanser från centralbanken, ECB. Samtidigt kommer sämre siffror från Europas ekonomiska draglok, Tyskland, som visar på lite sämre tider.

Sammantaget uppfattar Placera finansmarknadsklimatet som lite mer molnigt nu än tidigare. Det är med den bakgrunden som vi sätter samman vår lista över köpvärda fonder inför april.

Vi gör en förändring och byter ut den tillväxtorienterade Europafonden, Allianz Europe Equity Growth A EUR, mot den försiktiga blandfonden, Danske Invest Horisont Försiktig. Fonden har balanserat aktie- och ränteandelen på ett föredömligt sätt och fonden ska ses som ett mer defensivt alternativ till listans andra medelriskfonder.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Schroder ISF QEP Global Quality A: Många bäckar små har varit ett framgångsrecept för den här fonden. Placera rekommenderar köp. Läs hela analysen här

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. . Läs hela analysen här. 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs mer här.

Kryddfonder

Danske Invest Horisont Försiktig: Redan på våren 2012 rekommenderade Placera fonden första gången. Vid uppföljningen 1,5 år senare håll den fortfarande måttet och levde upp till våra förväntningar. Läs mer här. 

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledningen är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.  Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i oktober, läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 880,11 -
Schroder ISF QEP Glbl Qual A Acc USD Köp 811,97 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 853,60 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 208,88 -
Köp 145,55 -
AMF Balansfond Köp 199,47 -
Cliens Mixfond B Köp 1 896,76 -
Öhman Kort Ränta A Köp 97,97 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 113,66 -
Atlant Stability Köp 1 313,44 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -