Så deklarerar du inlösen

Deklaration 2014 Tele2, Creades och Betsson är några exempel på bolag som löste in aktier under fjolåret. Placera guidar dig hur du ska deklarera inlösta aktier eller inlösenrätter.

Under 2013 valde flera börsbolag att lösa in egna aktier. Inlösen är något som orsakar huvudbry hos många svenskar och som Placera får en hel del frågor kring. Inlösen är lite krångligare än att deklarera vanliga aktieaffärer, men inte krångligare än att du kan göra det själv.

Från och med idag, 20 mars, kan du deklarera på nätet.
Placera reder ut detaljerna kring inlösen tillsammans med Magnus Johansson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Det här är artikel nummer två i Placeras serie om årets deklaration, den första kan du läsa här.

”Enklaste sättet att deklarera en inlösen är att använda e-deklarationen. Då är aktiens namn, antal sålda och den ersättning som du fått ifyllda på rätt plats. Programmet hjälper dig att beräkna omkostnadsbeloppet enligt genomsnittsmetoden och det räknar ut och flyttar alla delsummor automatiskt”, säger han och tillägger:

”Du får även vinst eller förlust automatiskt uträknad och du får en ny skatteberäkning. Om du bara vet när och till vilket pris du köpte aktierna (framgår av avräkningsnotan) så ska detta inte vara något större problem att redovisa.”

Inlösen av aktier kan ske på två sätt: Split med obligatorisk inlösen eller inlösen genom inlösenrätter. Magnus Johansson förklarar skillnaderna.

”Den inlösen som var vanligast under 2013 var att den ursprungliga aktien delades (split) i två. En av aktierna behölls och den andra löstes in (=säljs) mot en bestämd likvid, exempelvis 28 kronor som det var vid Tele2:s inlösen. Detta inlösenförfarande innebär att de berörda aktieägarna ska lämna bilaga K4 och redovisa en vinst eller förlust för de inlösta aktierna i inkomstdeklarationen.”

Den andra varianten av inlösen fungerar som så att aktieägarna får ett antal inlösenrätter tilldelat. Dessa rätter kan säljas eller användas för lösa in en eller flera aktier mot ett bestämt belopp.

”Om aktieägaren väljer att lösa in (=sälja) aktier måste aktieägaren även i dessa fall lämna bilaga K4 och redovisa en vinst eller förlust för de inlösta aktierna i inkomstdeklarationen", säger  Magnus Johansson och fortsätter:

"Många av aktieägarna brukar dock välja att sälja sina inlösenrätter istället för att lösa in aktier. För dessa aktieägare blir deklarationen mycket lättare, eftersom Skatteverket förifyller försäljningssumman (=vinst) direkt i deklarationen . Bilaga K4 behöver inte lämnas och det är enkelt att lämna in deklarationen.”

Är någon av de här varianterna lättare att deklarera?

”Att redovisa inlösta aktier är lika krångligt oavsett metod, men om man sålt sina inlösenrätter så är redovisningen som sagt enkel”, säger Magnus Johansson.

Split med obligatorisk inlösen. I de flesta inlösenprogram under 2013 har den ursprungliga aktien delats (splittats). En eller flera av de splittade aktierna har sedan blivit inlösenaktier som automatiskt lösts in. Tele2 och Betsson är två av bolagen som hade ett sådant förfarande under förra året.

Exempel av inlösen av aktier i Betsson:

I maj 2013 genomförde Betsson ett inlösenprogram där Kalle fick 4 730 kronor (500 aktier x 9,46 kronor) för sina inlösenaktier (utan courtage). Omkostnadsbeloppet, som Kalle tagit reda på genom hjälp på Skatteverkets hemsida, var 2 383 kronor. Således blir vinsten 2 347 kronor.

Kalle lägger ihop vinsten med den förifyllda vinsten på inlösenrätter 325 kornor och fyller i totalbeloppet 2 672 kronor. Samtidigt stryker han det förifyllda beloppet, 325 kronor på inkomstdeklarationen.

Inlösen genom inlösenrätter. I vissa inlösenprogram får aktieägaren i stället inlösenrätter. Under 2013  gäller det följande bolag: Creades, läs mer om inlösenförfarandet här, East Capital Explorer samt Mertiva (tidigare Diamyd Medical).

Inlösenrätterna kan säljas eller användas till inlösen av aktier. De inlösenrätter som tilldelas aktieägaren har omkostnadsbelopp (anskaffningsvärde) 0 kronor. Därför behöver man i detta fall inte redovisa försäljningen av inlösenrätter i K4:an.

Exempel av försäljning av inlösenrätter i Creades:

I februari 2013 fick Åsa ett erbjudande om inlösen av aktier i Creades. Hon hade då 100 aktier i Creades och fick därför 100 inlösenrätter.

Åsa valde att sälja allihop i mars 2013 istället för att använda rätterna till att lösa in aktier. Totalt fick Åsa 325 kronor för sina inlösenrätter eftersom försäljningspriset var 325 kronor och omkostnadsbeloppet, anskaffningsvärdet, 0 kronor.

För ytterligare information och exempel besök gärna Skatteverkets hemsida där du kan få hjälp kring ditt specifika bolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -