Nyheterna i årets deklaration

Deklaration 2014 Om bara ett par dagar kan den som vill deklarera elektroniskt. En nyhet är höjt schablonavdrag vid uthyrning av privatbostad. Här ser du nyheterna i deklarationen.

Det börjar dra ihop sig till deklarationstider och redan idag börjar årets inkomstdeklarationer skickas ut till alla privatpersoner, enskilda näringsidkare och delägare i till exempel aktie- eller handelsbolag.

Senast den 5 maj, ska årets deklaration lämnas in, men den som är ivrig och inte vill vänta på sin pappersblankett kan redan den 20 mars logga in och deklarera genom Skatteverkets e-tjänst.

Om du deklarerar för sent blir du tvungen att betala en förseningsavgift. För fysiska personer och dödsbon är förseningsavgiften 1 000 kronor. Avgiften fördubblas vid mer än tre månaders försening och tredubblas efter fem månader. Det brinner förstås inte i knutarna, men väl värt att ha i åtanke.

Årets deklaration innehåller flera nyheter. En är exempelvis höjt schablonavdrag vid uthyrning av privatbostad (villa, lägenhet eller fritidshus) eller hyresrätt.

Om du hyr ut sin egen privatbostad behöver du betala skatt för den inkomst som hyran ger. Samma regler gäller oavsett om du hyr ut en villa, ditt fritidshus, din bostadsrätt eller om du hyr ut en hyresrätt i andra hand.

Från inkomsten har du sedan rätt att göra ett schablonavdrag som tidigare låg på 21 000 kronor per år och bostad, men från och med 1 januari 2013 höjdes beloppet till 40 000 kronor. Om du hyr ut din bostad under 2013 får du alltså göra avdrag med 40 000 kronor vid 2014 års taxering.

Du får även dra av 20 procent av hyran vilket betyder att hyresinkomst upp till 50 000 kronor skattefri.

Andra nyheter för inkomståret 2013 kan du se här nedan.

Gåvor

Gränsvärdet för skattefria minnesgåvor från arbetsgivaren har höjts från 10 000 till 15 000 kronor. Om marknadsvärdet på gåvan överstiger 15 000 kronor är dock hela beloppet skattepliktigt.

En fysisk person kan få skattereduktion med 25 procent av gåvor som lämnats till en godkänd gåvomottagare. Eftersom gåvomottagarna är skyldiga att lämna kontrolluppgift för dessa gåvor, över 200 kronor, är underlaget ifyllt i inkomstdeklarationen.

Nytt deklarationsdatum för dig som bor utomlands

Om du bor i utlandet behöver du från och med i år också deklarera senast den 5 maj.  Om du e-deklarerar har du möjlighet att få tillbaka pengar före midsommar.

Slipp pappersutskick

Om du är trött på att få deklarationsutskick på papper kan du anmäla att istället få en avisering via mejl eller sms när det är dags att deklarera. Det kan du göra på Skatteverkets hemsida under ”Mina meddelanden”.

Investeraravdrag

Ett nytt investeraravdrag infördes från och med den 1 december 2013. Det tillämpas på investeringar gjorda efter den 30 november 2013. Det här avdraget innebär att privatpersoner som köper andelar i ett företag av mindre storlek kan få dra av hälften av betalningen för andelarna.

Inbetalningskort med slutskattebesked

I år kommer du inte att få något inbetalningskort tillsammans med din deklarationsblankett. Istället finns uppgifter för hur du gör din skatteinbetalning på din specifikation/skatteuträkning.

Bygg nytt och slipp fastighetsavgift

Bostäder som är nybyggda 2012 och därefter är helt befriade från kommunal fastighetsavgift i 15 år.

Bostadsfastigheter som befinner sig i minskning av fastighetsavgiften enligt de gamla reglerna (ingen avgift de fem första åren och halv avgift de därpå följande fem åren) berörs inte av de nya reglerna, utan får även fortsättningsvis avgiftsminskning enligt de gamla reglerna.

Avdrag för läxhjälp

Från och med den 1 januari 2013 har föräldrar rätt till skattereduktion för hjälp med läxor och annat skolarbete för barn som går i grundskolan eller gymnasiet, förutsatt att arbetet utförts i barnets bostad.

Vad vill du veta inför årets deklaration, skriv gärna dina frågor i kommentarsfältet här nedan.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -