Investerare flyr från risk

Krisen i Ukraina De ökade spänningarna mellan Ryssland och omvärlden, efter att Ryssland i helgen tagit militär kontroll över Krim i Ukraina, har fått investerare att söka sig till säkrare tillgångar.

Dessutom sjönk inköpschefsindex för Kinas industri i februari.

Börserna i Asien sjunker, med Kina mot strömmen, samtidigt som yenen och dollarn har stärkts på valutamarknaden. Amerikanska marknadsräntor sjönk redan på fredagskvällen och har fortsatt ned i nattens asiatiska handel. Samtidigt stiger guldpriset kraftigt och även oljepriset är upp.

"Marknaderna är allt mer oroade över en eskalering av konflikten i Ukraina och tillväxtmarknadsvalutor drabbas. Kinas PMI är svagt och visar att tillverkningssektorn fortsätter att försvagas, och det är negativt för Kinas tillväxt", sade Dariusz Kowalczyk, strateg vid Credit Agricole i Hongkong, till Bloomberg News.

Ryssland stärkte i helgen sitt militära grepp om Krim i Ukraina genom att ta kontroll över viktiga installationer. Rysslands president Vladimir Putin sökte och fick parlamentets godkännande för att skicka trupper till Ukraina, som i sin tur på söndagen beordrade om allmän mobilisering av sin armé.

"Vi uppmanar Putin att dra tillbaka sina militära styrkor. Om president Putin vill vara en president som startade ett krig mellan två vänskapliga grannländer är han inte långt ifrån det. Vi är gränsen till katastrof", sade Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk i ett tv-sänt tal på söndagen.

USA:s utrikesminister John Kerry reser på måndagen till Ukraina för att visa sitt stöd för de nya ledarna samtidigt som USA varnar för eventuella ekonomiska sanktioner mot Ryssland, som också kan komma att uteslutas från G8. Länderna inom G7 har sagt att de inte kommer att delta i planeringen inför G8-mötet i Ryssland i juni.

Amerikanska marknadsräntor sjönk på fredagskvällen efter svensk stängning och har sedan fortsatt ned i den asiatiska handeln under natten. Den tioåriga statsobligationsräntan har sammantagit sjunkit 8 punkter till 2,61 procent från fredagens svenska stängning.

Måndagens makroagenda domineras av inköpschefsindex för industrin och redan har det kommit svaga signaler från kinesiskt håll.

Kinas inköpschefsindex sjönk till 50,2 i februari från 50,5 i januari och är därmed är nere på den lägsta nivån sedan i juni. Väntat var dock en aningen större nedgång till 50,1.

Inköpschefsindexet från HSBC och Markit, sjönk till definitiva 48,5 från 49,5 föregående månad.

"Inbromsningen i tillväxten i industrin beror på en nedväxling i investeringarna, särskilt kreditkänsliga investeringar i infrastruktur och fastigheter. Men det finns ingen anledning att bli alltför oroad - regeringen har det policyutrymme den behöver för att se till att nå sitt mål för tillväxten i år och samtidigt behålla finansiell stabilitet", skrev Louis Kuijs, chefekonom för Kina vid RBs i Hongkong, till Bloomberg News.

En viss del av försvagningen av industri-PMI kan kanske också förklaras med det kinesiska nyåret, som i år inföll i början av februari, och som innebär att fabriker stängs.

"Vi tror inte att beslutsfattarna kommer att lägga någon stor vikt vid PMI-utfallen i januari och februari", skriver Bank of Americas Kinaekonomer, enligt Bloomberg News.

En bättre nyhet var att inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor steg till 55,0 i februari från 53,4 i januari.

Japanska marknadsräntor visar rätt små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 1 punkt till 0,58 procent.

På valutamarknaden stärkts yenen och dollarn som vanligt i orostider. Även schweizerfrancen går starkt medan mer riskfyllda valutor som Australiandollarn försvagas. Euron har försvagats mot säkrare valutor och bland annat tappat till den svagaste nivån på ett år mot schweizerfrancen.

Den svenska kronan handlas i stort sett stabilt mot dollarn och euron.

Svenska inköpschefsindex från Silf/Swedbank kommer klockan 8.30 och väntas enligt SME Direkts enkät ha sjunkit till 54,3 i februari från 56,4 i januari.

Därefter följer 9.58 definitiv industri-PMI från euroorådet, som väntas bekräfta den preliminära nedgången till 53,0 från 54,0.

Storbritannien redovisar PMI klockan 10.28 och 14.58 följer Markits amerikanska industri-PMI. I USA riktas dock fokus främst mot ISM inköpschefsindex, som enligt Bloomberg News prognos spås ha stigit till 52,0 i februari efter ett kraftigt fall till 51,3 i januari, vilket till viss del kan tillskrivas det bistra vädret.

Senare i veckan följer internationellt bland annat tjänste-PMI på onsdag, räntebesked från ECB och Bank of England på torsdag samt den amerikanska sysselsättningsrapporten för februari på fredagen. Här hemma kommer bland annat statistik över industri- och tjänsteproduktionen i januari, på onsdag

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -