På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Volkswagen budar på Scania

Scania Volkswagen lade i fredags ett bud om 200 kronor per aktie för den resterande andelen i Scania. Nu ska budet granskas av en oberoende kommité.

Det framgår av Volkswagens rapport för helåret 2013.

Baserat på kurssnittet de 90 senaste handelsdagarna motsvarar budet en premie om 57 procent för a-aktierna och 53,3 procent för b-aktierna.

Budet är villkorat av att Volkswagen får ett ägande motsvarande 90 procent av det totala antalet aktier i Scania.

När, och om, Volkswagen når 90 procent kommer det tyska bolaget att begära tvångsinlösen och avlista aktien från börsen.

"Det fulla övertagandet av Scania är ett väsentligt steg för att Volkswagen ska kunna fullborda ett integrerat bolag för kommersiella fordon", skriver Volkswagen i rapporten.

Volkswagen äger för närvarande 45,7 procent av kapitalet i Scania, och 70,9 procent av rösterna. Dessutom äger delägda MAN 13,3 procent av kapitalet och 17,4 procent av rösterna.

Scania tar i och med Volkswagens bud på lastbilstillverkaren nästa steg för att, tillsammans med MAN, skapa en ledande fordonskoncern.

Det säger Leif Östling, chef för Volkswagens kommersiella fordonsdel och tidigare vd för Scania, i en kommentar i fredagens pressmeddelande kring budet.

"Jag är väldigt nöjd att Scania och Sverige kommer fortsätta att spela en viktig roll i vår integrerade koncern inom kommersiella fordon. Vi tar nu nästa, logiska, och konsekventa steg inom vår strategi att stärka den operativa integrationen mellan Scania, MAN och Volkswagen", säger han.

Scanias styrelse kommer låta en oberoende kommitté utvärdera budet från Volkswagen.

Det beslutades vid ett extra styrelsemöte, skriver Scania i ett pressmeddelande som distribuerades på söndagen.

Ett antal ledamöter - Martin Winterkorn, Hans Dieter Pötsch, Francisco j Garcia Sanz, Ferdinand Piech samt Leif Östling - deltog inte i beslutet.

Den oberoende kommittén består av styrelseledamöterna Åsa Thunman, som också fungerar som kommitténs ordförande, Peter Wallenberg Jr, Peter Abele, Johan Järvklo och Håkan Thurfjell. Kommittén ska lämna sitt utlåtande senast två veckor före acceptfristens utgång. De kommer att inhämta värderningsutlåtanden (fairness opinion) från oberoende experter, heter det vidare.

Skandia och Fjärde AP-fonden tänker inte sälja sina aktier i Scania till Volkswagen i budet på 200 kronor per aktie.

Det skrev Dagens Nyheter på lördagen.

"Scania bör inte säljas i det här konjunkturläget. Jag tror att det är viktigt för bolaget att vara börsnoterat för att de ska nå sin rätta potential. Jag tror att även VW skulle gynnas av att med en mindre finansiell risk driva bolaget tillsammans med de svenska institutionerna" uppgav Skandias aktiechef Caroline af Ugglas.

Hennes rekommendation till andra ägare är "att hålla i aktien, skynda långsamt och arbeta för att vi ska hitta ett samarbetsklimat som är bra för både bolag och ägare".

Skandia Liv äger 0,8 procent av aktierna i Scania och Fjärde AP-fonden har 0,5 procent, enligt SIS Ägarservice sammanställning per den 30 december.

Alecta och AMF uppger i Dagens Nyhets artikel att det ska utvärdera Volkwagens bud innan de bestämmer sig. Alecta har 2,0 procent av aktierna och AMF kontrollerar 0,7 procent, enligt SIS.

Volkswagens bud är villkorat att det tyska bolaget får in 90 procent av aktierna i Scania.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -