Det våras för Lindab

Aktieanalys Lindab har trimmat organisationen och höjt lönsamheten trots fortsatt låga volymer. Det ger goda möjligheter till kraftiga vinstlyft när försäljningen väl lyfter igen.

En mild och snöfattig vinter är bra för byggbranschen eftersom det går att hålla hög aktivitet på arbetsplatserna. Det är i sin tur bra för Lindab som levererar byggkomponenter till  kunder i Norden, Europa och Ryssland. Försäljningen ökade också med 8 procent i det fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan som var snöigare.

Det var en lite större ökning än vad som var väntat och glädjande för Lindabs aktieägare var också att den ökade volymen lyfte rörelseresultatet betydligt mer än väntat. Underliggande landade rörelsemarginalen på 8,8 procent mot väntade 7,3 procent i SME Direkts sammanställning.

Lindab drabbades hårt av finanskrisen och volymerna har egentligen aldrig återhämtat sig sedan dess. Den europeiska byggbranschen har gått på lågvarv och en tidvis hygglig efterfrågan i Norden har inte kunnat kompensera för det. Bolaget har dessutom varit relativt långsamt med att anpassa sig till den lägre efterfrågan vilket satte press på lönsamheten i koncernen.

Ett arbete med att få upp effektiviteten har dock pågått de senaste åren och det börjar långsamt ge resultat. Den underliggande rörelsemarginalen har segat sig uppåt med en halv till en procentenhet per år. För 2013 landade den på 7,6 jämfört med 6,9 året innan.

Det bör påpekas att förbättringen i den underliggande lönsamheten har skett utan någon draghjälp från stigande försäljning. Omsättningen 2013 på 6,5 miljarder kronor är på samma nivå som 2010 och fortfarande 34 procent under toppnivån från 2008. När volymerna kommer tillbaka borgar det för en bra skjuts på sista raden vilket den oväntat goda lönsamheten i fjärde kvartalet också vittnar om.

Det scenariot har legat till grund för en kursuppgång på runt 60 procent i Lindab-aktien sedan inledningen av 2013. Byggkonjunkturen är dock överlag sencyklisk och speciellt Lindabs efterfrågan kommer senare i en uppgång eftersom bolaget levererar mycket till yrkesbyggnader. Bolagets egen prognos i bokslutsrapporten är att en återhämtning väntas inledas under 2014 ”i blygsam takt och från låga nivåer”.

Kombinationen av bra orderingång och hög försäljning under det senaste halvåret gör ändå att vd Anders Berg ser relativt optimistiskt på de närmaste kvartalen.

Förutom förväntningar om en stärkt byggkonjunktur i Europa har även förhoppningar om strukturaffärer bidragit till att åtminstone stundtals lyfta Lindab-aktien. Det var framför allt branschkollegan Systemairs inhopp som storägare sensommaren 2012 som väckte förhoppningar om en försäljning av affärsområdet Ventilation till den senare.

Den affären har dock hittills lyst med sin frånvaro och det faktum att Lindab i höstas aviserade en ny organisation där Ventilaton och Building Components slås ihop till ett enda område som istället ska dela upp sin verksamhet geografiskt och i produktområden talar för att den kanske aldrig blir av.

En ny möjlig strukturaffär har dock seglat upp i dess ställe. Building Systems lämnades nämligen utanför den nya geografiska indelningen vilket fått många att räkna med att den verksamheten står på säljlistan.

Skuldsättningen har kommit ned en hel del i Lindab och vid årsskiftet motsvarade nettoskulden i bolaget 2,6 gånger rörelseresultatet före av- och nedskrivningar vilket inte är anmärkningsvärt högt. Lindab kan dessutom räkna med lägre räntekostnader framöver efter att ha tecknat nya kreditavtal i februari. Lindab verkar dock sikta på förvärv och då är lite extra kontanter bra att ha vilket en försäljning av Building Systems skulle inbringa.

Om Building Systems står på säljlistan så gjorde verksamheten bra reklam för sig själv i det fjärde kvartalet. Affärsområdet har tagit hem ett antal större projekt i Ryssland och de har genomförts på bästa sätt. Det fick till följd att omsättningen ökade med 28 procent och att det underliggande rörelseresultatet steg 87 procent. Rörelsemarginalen i kvartalet var höga 22 procent.

Building Systems har i kraft av sin höga lönsamhet svarat för 31 procent av rörelseresultatet i Lindab under 2013 trots att verksamheten bara stått för 16 procent av omsättningen. Ventilation är största område inom Lindab med 54 procent av omsättningen och 50 procent av rörelseresultatet. Building Components står för resterande 30 procent av omsättningen och 19 procent av rörelseresultatet.

Med en liten ljusning i efterfrågan och med besparingar som börjar ge effekt i resultaträkningen har Lindab åter satt tillväxt i fokus. Bolaget väljer att inte föreslå någon utdelning alls i år just med hänvisning till att man vill utveckla verksamheten och inte dela ut pengarna. Organisk tillväxt är huvudspåret men nya förvärv är inte uteslutna enligt Anders Berg.

Lindab väntas enligt SME Direkt i år ökar sin omsättning med 5 procent och stärka den underliggande rörelsemarginalen till 8,5 procent från fjolårets 7,6 procent. Vinsten per aktie ökar i snittprognosen med nära 50 procent till 4,51 kronor per aktie.

Nästa år väntas omsättningen öka med ytterligare drygt 5 procent och rörelsemarginalen stärkas till 9,3 procent. Vinsten per aktie ökar då till 5,56 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 15,4 respektive 12,5. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 11,9 gånger årets väntade rörelseresultat.

Höga förväntningar gör Lindab-aktien riskabel och det krävs att bolaget levererar ungefärligen i linje med nuvarande prognoser för att aktien ska se intressant ut. Även då är det främst på 2015 års prognoser som värderingen ger utrymme för fortsatta kursuppgångar.

Till Lindabs fördel talar dock den gryende formen för byggbranschen ute i Europa som om konjunkturprognoserna står sig kommer att växa till sig under kommande år. Lindab har som sagt fått upp lönsamheten redan med dagens låga volymer och även om kraftiga vinstlyft ligger i korten så brukar stigande volymer kunna leda till positiva överraskningar i nybantade organisationer.

Bolaget är också tydligt med sina tillväxtambitioner och fortfarande finns möjliga strukturaffärer som en lottsedel i aktien.

Någon snabb förbättring i efterfrågan väntas inte för Lindab och som köpare får man nog vara lite tålmodig. Sammantaget tycker vi ändå att utsikterna ser intressanta ut för bolaget och rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lindab International Köp 70,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -