Mekonomen värt en chansning

Aktieanalys Mekonomen plågas av en svag efterfrågan och fortsatta förluster i Danmark. Aktie och vinstprognoser har rasat och värderingen ser rimligare ut än på länge.

Efter Mekonomens vinstvarning för bara ett par veckor sedan var förväntningarna lågt ställda inför bolagets bokslutsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen. Vinstvarningen kom sig av en sämre försäljningsutveckling än väntat i det fjärde kvartalet drivet delvis av de negativa effekterna från den norska kronförsvagningen.

Mekonomen tar även en nedskrivning på 45 Mkr i det fjärde kvartalet för avvecklingen av ett IT-system. Det preliminära rörelseresultatet visade sig ligga nära 30 procent lägre än vad som var väntat före vinstvarningen även borträknat denna engångspost.

Inför den slutliga rapporten hade dock analytikerna tagit lite för mycket höjd i sina estimat och på sista raden landade vinsten per aktie i det fjärde kvartalet 43 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning.

Att marknaden för bilservice och bildelar är svag är ingen nyhet. Marknaden har gått kräftgång i princip ända sedan 2011 och det har även Mekonomens lönsamhet gjort. Intäkterna har ökat tack vare förvärv av bolag som Sörensen og Balchen och Meca men rörelseresultaten har trots det av olika skäl backat. Rörelsemarginalen för 2013 landade på 8 procent vilket kan jämföras med de 14 procent koncernen presterade 2010.

Mekonomen delar idag in sin verksamhet i tre segment: Mekonomen Nordic, Meca och Sörensen og Balchen. Mekonomen Nordic är omsättningsmässigt störst och svarade ifjol för knappt hälften av intäkterna medan Meca drog in knappt 40 procent. Sörensen og Balchens bidrag var 12 procent.

Affärssegmentet Mekonomen Nordic noterade under helåret en underliggande tillväxt på 1 procent medan Sörensen og Balchens underliggande tillväxt blev -1 procent. Meca ingick inte i Mekonomen under hela 2012 så någon jämförelsesiffra finns inte.

Lönsamhetsmässigt presterade både Mekonomen Nordic och Sörensen og Balchen rörelsemarginaler på 11 procent för helåret 2013. Meca landade på 4 procent men om vi räknar bort Meca Danmark, vars rörelseresultat blev -58 Mkr, blev marginalen knappt 9 procent.

En stor del av förklaringen till de senaste årens kraftiga resultattapp i Mekonomen är verksamheten i Danmark som efter att ha visat riktigt hyggliga resultat under 2010 och 2011 åter drabbades av stora problem under 2012. Nya aktörer kom in på den danska marknaden och Mekonomen tappade stort.

Någon förbättring i Danmark tycks inte vara i sikte ännu. Den underliggande omsättningen inom Meca Danmark föll med 21 procent i det fjärde kvartalet och förlusten accellererade.

Mekonomen gick in i 2013 med vetskapen att det sannolikt skulle bli ännu ett tufft år. Bolaget har under året fokuserat på att effektivisera sina interna processer och rutiner.

Butiksnätet har konsoliderats och inköpen har samordnats ytterligare efter köpen av Meca och Sörensen og Balchen. Mekonomen har även under året lanserat egna varumärken för bildelar och tillbehör. Egna produkter har en positiv effekt på bruttomarginalen vilket behövs i nuvarande tröga marknad där prispressen är hård.

Positivt för Mekonomen är att bolagets anslutna verkstäder fortsätter att ta marknadsandelar. Under helåret 2013 ökade intäkterna i Sverige, Norge och Finland för de anslutna Mekonomen Bilverkstäderna med 9 procent och för Meca Car Service-verkstäderna med 12 procent räknat i lokala valutor. Antalet anslutna verkstäder var vid årsskiftet i princip oförändrat jämfört med året innan.

Antalet butiker har däremot minskat med drygt 5 procent under året i spåren av den konsolidering som skett. I lokala valutor minskade försäljningen till konsumenter med 4 procent under 2013 och lika mycket föll försäljningen till icke anslutna verkstäder.

Mekonomens vd Håkan Lundstedt är inte direkt optimistisk om marknadsutvecklingen under resten av 2014. Han förväntar sig ingen större förändring i den totala nordiska marknaden jämfört med ifjol.

De anslutna verkstäderna väntas dock fortsätta rapportera en bra försäljning och fokus inom Mekonomen kommer i år att ligga på organisk tillväxt genom att få upp försäljningen till icke anslutna verkstäder och till konsumenter.

Den ökningen räknar bolaget med kommer att understödjas av de prisvärda produkter som Mekonomen nu har i sina egna varumärken och även av de produkter som kommer att finnas tillgängliga i det inköpssamarbete som bolaget nyligen presenterade. Tillsammans med polska Inter Car ska Mekonomen köpa in produkter huvudsakligen från Asien.

Mekonomen kommer även att genomföra ytterligare besparingar. Fortsatt samordning av centrala funktioner väntas kunna lyfta rörelseresultatet med 30 Mkr om året. Kostnaden för programmet väntas landa på 15 Mkr vilket kommer att belasta första kvartalet.

Mekonomen väntas i år öka intäkterna med en dryg procent till 5 930 Mkr enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser. Snittprognosen för rörelsemarginalen ligger på 9,5 procent och vinsten per aktie väntas uppgå till 10,43 kronor.

Nästa år spås omsättningen växa knappt 4 procent och rörelsemarginalen öka till 10,1 procent. Vinsten per aktie landar då på 11,87 kronor. P/e-talen landar med de prognoserna på 15,4 respektive 13,6. Justerat för skuldsättningen värderas Mekonomens rörelse till 13,2 gånger årets väntade rörelseresultat.

Utdelningen för 2013 förslås bli 7 kronor per aktie och snittprognosen för 2014 är 7,14 kronor. Direktavkastningen blir 4,3 procent respektive 4,4 procent.

Efter att aktien rasat nästan 20 procent på en månad ser Mekonomens värdering rimligare ut än den gjort på länge. Med p/e 15 som riktmärke ger aktien en totalavkastning på 15 procent på ett år. Förväntningarna har kommit ned en hel del och om efterfrågan repar sig något under året ser vi hyggliga chanser till höjda prognoser.

Vi höjer rekommendationen till Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MEKO Köp 160,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -