Cloetta sämre än väntat

Kvartalsrapport Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta ökade vinsten det fjärde kvartalet men resultatet var sämre än väntat.

Cloetta redovisar ett rörelseresultat på 175 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2013. Väntat var 212 miljoner enligt SME Direkt. Det underliggande rörelseresultatet var 231 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 1.441 miljoner kronor, mot väntade 1.456 miljoner.

Ingen utdelning föreslås.

Cloetta har nu visat ett en positiv organisk tillväxt två kvartal i följd och bolaget bedömer att marknadsandelarna har stärkts. Ambitionen är att den trenden ska hålla i sig.

Cloettas fjärde kvartal visade en organisk försäljningstillväxt på 1,6 procent efter det tredje kvartalets positiva utveckling på 1,4 procent.

"I det stora hela skulle jag tro att vi har stärkt oss jämfört med utvecklingen på den totala marknaden. Det är andra kvartalet i rad som vi har en positiv organisk tillväxt och vi har ambitionen att fortsätta att växa. Givet hur det ser ut på våra hemmamarknader är det svårt att sia om vad det betyder exakt i procenttal, men ambitionen är att fortsätta växa snabbare än marknaden", säger konfektyrbolagets vd Bengt Baron till Nyhetsbyrån Direkt.

Konfektyrmarknaden i det fjärde kvartalet uppvisade en fortsatt svagt positiv utveckling på de flesta marknader. Den finska konfektyrmarknaden återhämtade sig, i Italien har en viss återhämtning märkts och marknaden har stabiliserats medan Nederländerna alltjämnt uppvisade en svag marknadsutveckling.

"Eftersom vi befinner oss i Västeuropa så har vi självklart inte någon medvind i omvärlden men därför fokuserar vi väldigt mycket på internt arbete. Vi är väldigt nöjda med det fjärde kvartalet. Alla nyckeltal går åt rätt håll: det är tillväxt, bruttomarginalen stärks, den underliggande ebit-marginalen stärks och hela vägen ner på nedersta raden stärks det också, både i absoluta tal och marginalmässigt", säger Bengt Baron.

Vid årsskiftet avslutades produktionen vid Cloettas fabrik i Gävle, vilket var något före plan. Produktionen i de mottagande fabrikerna, Ljungsbro och Levice, Slovakien, har påbörjats och Cloetta räknar med att nå full produktionskapacitet inom några månader.

"Steg ett är att matcha produkterna så de smakar och känns likadana, steg två är att få ner produktionslinjerna och steg tre är att få upp den fulla kapaciteten. Vi är i fas, eller till och med lite före, så det känns lite tryggare", säger Bengt Baron.

Sammantaget löper bolagets fabriksomstruktureringsarbete enligt plan. De totala kostnaderna har tidigare sagts bli cirka 450 miljoner kronor, vara en stor del nu är tagna.

"Vi ligger mellan 400 och 450 i dag och vi räknar med att kunna ligga runt 450 som vi sagt hela tiden. De kostnader som återstår kan glida lite mellan kvartalen men den absoluta merparten tas under det första halvåret. Det kan vara något som spiller över till det tredje kvartalet men det kommer att vara avrundningsfel sett till helheten", säger Bengt Baron.

I rapporten skriver Cloetta att, när omstruktureringen nu är på väg att avslutas, fokus alltmer hamnar på tillväxtfrämjande arbete och det finns möjlighet att bredda varumärken samt genomföra kompletterande förvärv. Ambitionen är att använda framtida kassaflöden till fortsatt amortering på banklån, samtidigt som det ska finnas ett utrymme för kompletterande förvärv.

Frågan om möjligheten till utdelning 2014 passar Bengt Baron vidare till styrelsen men kommenterar den ändå något.

"Vi har möjlighet att lämna utdelning när vi går under 4 gånger nettoskuld/ebitda och nu ligger vi på 4,2 gånger. Fokus nu är att beta av skulden. Dyker det upp spännande tilläggsförvärv som driver värden kommer vi ta det till styrelsen, sedan får de avgöra hur de vill allokera kassaflödet som vi bedömer kommer vara starkt under 2014", säger han.

Cloettas långsiktiga mål är en skuldsättningsgrad på 2,5 gånger nettoskuld/ebitda.

Det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet bjöd på en underliggande ebit-marginal på 16,1 procent (14,6). Helåret 2013 blev den 12,0 procent (8,7).

"Vi har gått från 8,7 till 12 procent och vi tycker det är en rättvisande bild av helheten. Vi har en bit kvar till vår ambition att ta oss till 14 procent. Det känns som att vi utan tvekan är på rätt väg men det kommer att ta lite tid", säger Bengt Baron.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -