Skagen Global tappar fart

Fondanalys De senaste åren har Skagen Global inte levt upp till våra förväntningar. Placera tror att det finns risk att trenden fortsätter. Därför ändrar vi rekommendationen från köp till neutral.

Skagen Global, ansedd som en av fondvärldens starkast lysande stjärnor har falnat en hel del. Det är länge sedan fonden slog index med tvåsiffriga avkastningstal. Förra året tappade den 2,5 procentenheter mot index, året innan låg överavkastningen på 2 och 2011 gick fonden drygt 1,5  procentenheter sämre än index.

Historiskt har andelsägarna belönats med högre avkastning för den högre risken som Skagen Global har tagit. Sett över de senaste tio åren uppgår risken i Skagen Global till 15 procent. Det är 35 procent högre än risken MSCI Världsindex som inkluderar tillväxtmarknaderna. För den högre risken har spararna fått drygt dubbelt så hög avkastning som index, 10,5 procent per år jämfört med 5,2 procent som index har stigit.

Men de goda åren ser ut att tillhöra en svunnen tid. De senaste fem åren ligger risken på drygt 12,5 procent och avkastningen på drygt 13 procent. Risken är 40 procent högre än index, medan avkastningen bara är 23 procent högre.

De senaste tre åren har siffrorna fortsatt att gå i fel riktning. Risken summeras till nästan 11,5 procent, det är nästan 50 procent högre än risken i index som ligger på drygt 7,5 procent. Samtidigt har avkastningen dalat för Skagen Global och uppgår till blygsamma 6,5 procent per år. Det är faktiskt sämre än index vars avkastning summeras till knappt 7,5 procent per år.

Trenden är densamma när vi jämför Skagen Global mot andra globala aktiefonder. Och alla vet att relationen hög risk och låg avkastning inte är eftersträvsamt. Skagen Global har också straffats för detta när Morningstar sätter sina betyg på fonderna. Tidigare har Skagen Global prenumererat på höga 3-årsbetyg. Men sedan förra sommaren har det gått utför, och nu senast i januari får fonden en två, det näst lägsta betyget.

När vi ser på fondens 3-åriga riskjusterade avkastning rullande över tiden har den fallit märkbart i jämfört både med index och med gruppen globala aktiefonder. Tidigare låg fondens riskjusterade avkastning långt över konkurrenterna. Men på våren 2009 skedde ett trendbrott, och sedan dess har den legat under index. Mot andra globala aktiefonder har de fallit kraftigt de senaste åren.

Placera ser flera anledningar till fondens kräftgång de senaste åren. Mycket tyder på att den inleddes i samband med att forna stjärnförvaltaren, Filip Weintraub, slutade 2010 och även tog med sig Omid Gholamifar läs mer här. Även om det var ett år senare så kan man förmoda att Weintraub började fundera och planera sin avgång långt tidigare.

Sedan dess har det skett en hel del förändringar hos Skagen bland förvaltarna. För att fylla upp efter Weintraub klev veteranen Kristian Falnes in som ansvarig förvaltare av Skagen Global. Han hade tidigare ansvarat för Skagen Vekst. På plats fanns också Chris-Tommy Simonsen som kom till Skagen 2006.

På sommaren 2009 började Torkell T. Eide i Skagen Globalteam, men han slutade på sommaren 2013. I maj 2010 började Søren Milo Christensen, och han är fortfarande kvar.

I en intervju 2007 sa Åge Westbø, en av Skagens grundare, att det största hotet mot fondens framtida avkastning är medarbetarna.

"Jag tror inte att vi kommer att klara av att leverera samma produkt framöver såvida inte de nyanställda känner till Skagens historia och nyckelvärden, kundhantering och ärlig kommunikation samt hur avkastningssiffrorna uppstår. Om vi inte klarar av att möta denna utmaning så kan det bli tufft."

Det kanske är precis det som har hänt. Även om förvaltningsinriktningen och strategin är densamma som tidigare kan det vara svårt att fasa in nya medarbetare. Nu står Skagen Global för ytterligare två utmaningar i form av nyanställningar.

I mars börjar Johan Swahn i Skagen Globalteamet och i maj ansluter den senaste rekryteringen, Knut Gezelius. Läs mer här.

Placera tror att det kommer ta tid att skola in de nya medarbetarna och risken är stor att avkastningen fortsätter att överraska negativt. Därför ändra vi vår rekommendation från köp till neutral.

Skagen Global
Avk.% 3 år 20,8
Kategori 23,5
Avk.% 1 år 10,9
Kategori 15,6
Risk% 3år 11,4
Kategori 9,2
Betyg* 2/5
Avg.%/år 1,0
Rörlig avg. Ja
Förvaltare: Kristian Falnes
*3 år Morningstar tom jan-14
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKAGEN Global A Neutral 1 120,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -