På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Lättare vinna mot flygbolaget

Mer i plånboken Flygbolag i EU ska få svårare att neka kompensation till flygresenärer för försenade och inställda flyg.

Europaparlamentet röstade på onsdagen för att stärka passagerarnas rättigheter.

Bland annat begränsar reglerna för vad som är "extraordinära omständigheter", som gör det möjligt för flygbolag inte betalar ersättning.

På listan för sådana omständigheter finns fågelkollisioner, politiska oroligheter och arbetsmarknadskonflikter.

Vid långvariga extraordinära omständigheter, som det isländska askmolnet 2010, ska flygbolag högst tvingas betala boende för resenärerna i fem nätter.

Enligt den luxemburgiske kristdemokraten Georges Back, som är parlamentets ansvarige (rapportör), ersätts bara 2 procent av de passagerare som klagar.

"Vi har hittat en bra balans mellan flygbolagens och resenärernas rättigheter. Vi har å ena sidan förbättrat konsumentskyddet och å andra sidan gett branschen den flexibilitet den behöver", sade han i ett uttalande.

Lagförslaget ger resenärer rätt till information om ombokningar senast 30 minuter efter den ursprungliga avgångstiden. Passagerare ska inte kunna hindras använda returbiljetten fast utresan inte har kunnat användas.

Vid konkurser av flygbolag ska ett försäkringssystem hjälpa passagerarna.

Flygplatser fick igenom ett önskemål då lagstiftningen mjukar upp flygbolagens rätt till hårda regler för handbagage. Dessa regler anses vara en metod av flygbolagen att få resenärerna att handla varor ombord och inte på flygplatserna.

När Europaparlamentet nu har antagit sin ståndpunkt ska förhandlingar inledas med EU-ländernas transportministrar om den slutliga versionen av lagförslaget.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -