Bra år för Brummer

Fondanalys Brummer Multi-Strategy ökade nästan 9,5 procent i värde 2013. Sex av de åtta underliggande fonderna steg. Störst bidrag kom från Manticore. Vår köprekommendation står kvar.

Brummer Multi-Strategy är en så kallad multistrategifond som placerar i Brummer & Partners egna hedgefonder. Dessa fonder har alla olika inriktning och utvecklas därför olika över tiden. Fonden investerar för närvarande i åtta så kallade singelstrategifonder.

Sammanlagt arbetar nära 50 förvaltare med riskmandat mot det gemensamma målet att nå absolut avkastning, alltså att öka värdet oavsett hur finansmarknaden utvecklas.

Det är två och ett halvt år sedan förra analysen av Brummer Multi-Strategy. Då uppmärksammade vi att fonden hade drabbats av en rad bakslag. Avkastningen levde inte upp till våra förväntningar, dessutom hade ett antal fonder lagts ned eller var på väg att läggas ned.

Trots det behöll vi vår köprekommendation för fonden. Det visade sig vara ett korrekt beslut och sedan dess har den ryckt upp sig. Under 2012 steg fonden med knappt 4,5 procent och förra året blev det bästa året sedan 2009 när ch fonden steg med knappt 9,5 procent.  Bara under en enskild månad visade fonden negativ avkastning i fjol. Det var i juni då tappade fonden 1,5 procent.

Som alltid när det gäller fond-i-fonder så bidrar de olika underliggande fonderna olika mycket under olika perioder. Förra året var det den aktiebaserade hedgefonden Manticore som var största bidragsgivare efter en ökning med hela 40 procent. Av de övriga sju fonderna klarade Lynx fjolåret bäst med en uppgång på knappt 12 procent.

Två fonder förlorade pengar. Sämst gick det för aktieinriktade Archipel, som gick ned 3 procent. Även aktiebaserade Futuris hade svårt att navigera och tappade 1 procent. De övriga fonderna steg med nästan 6,5 procent i genomsnitt.

När vi ser hur Brummer Multi-Strategy har presterat över en längre period gör siffrorna oss inte heller besvikna. De senaste tre åren ligger avkastningen på nästan 18 procent. Det är avsevärt bättre än genomsnittet för liknade fonder, som uppgår till knappt 6 procent i avkastning.

Samtidigt har förvaltarna bakom Brummer Multi-Strategy lyckats balansera risken på ett föredömligt sätt. Volatiliteten de senaste tre åren uppgår till låga 3,2 procent. Det är lägre än risken i fondkategorin som, enligt Morningstar, uppgår till nästan 5 procent.

Placera ser ingen anledning att ändra syn på Brummer Multi-Strategy utan vår köprekommendation står fast.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Brummer Multi-Strategy Köp 2 208,58 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -