Tio köpvärda aktier i februari

Aktietips Rapportperioden har precis startat och vi befinner oss därför i ett känsligt läge för att byta aktier på listan. Trots det gör vi några ändringar som speglar skiftet i vår syn på börsen.

Efter den senaste tidens valutaoro som, trots sin komplexitet, kan spåras till amerikanska centralbankens beslut att minska på sina tillgångsköp har investerarna riskvilja krympt ihop.

Vår bedömning är att man ska försöka se längre än den närliggande oron och istället fokusera på den underliggande ekonomiska bilden. USA:s ekonomi har stabiliserats, världsekonomin växer och Europa har visat tecken på att inte bara bottna utan också vända upp så smått.

Även om man ska vara ödmjuk inför den oro som just nu regerar är det med den här underliggande positiva bilden svårt att inte vara strukturellt optimistisk i sin syn på aktier. På marginalen också mer optimistisk till konjunkturberoende bolag och ta på sig lite större risk.

Vår bästa bedömning i nuläget är att om konjunkturen utvecklas så som indikatorerna antyder så står vi inför en period av stigande vinster på börsen. När det börjar synas på allvar är naturligtvis svårt att sia om.

I samband med januari månads lista över tio köpvärda aktier gjorde vi ett sådant här drag när VRG lyftes in. Vi fortsätter i den här riktningen genom att minska fokuseringen på högutdelande aktier till förmån för bolag som är lite mer riskfyllda och lite mer konjunkturkänsliga.

Vi gör tre byten på listan inför februari. It-konsulten Hiq byts ut mot Avega. I korthet handlar det om att byta väntad hög utdelning till väntad hög tillväxt. Bilia får lämna efter en stark kursutveckling och ersätts med verkstadsbolaget Gunnebo.

Ytterligare ett verkstadsbolag tar plats på listan i form av lagerjätten SKF. Tisdagens bokslut innehöll uppmuntrande signaler och nu när trenden äntligen ser ut att vända inom verkstadssektorn vill vi hoppa på tåget. Electragruppen får, efter en stark utveckling under vintern, ge plats åt SKF.

De tio aktier vi rekommenderade inför januari månad sjönk i snitt 2,5 procent fram till och med tisdag lunch. Det kan jämföras med börsens breda totalindex som under samma period sjönk 0,6 procent.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i februari:

SKF:  Förhoppningar om en ljusning i Europa tändes efter det färska bokslutet. Vi räknar med stigande vinstprognoser och att intresset för verkstadsaktier vaknar till liv i vår.

Avega: Den som letar lite mer ”spännande” utdelningsaktier med tillväxtprofil bör titta på it-konsulten Avega där utsikterna till tillväxt är goda. En hög rörelserisk kompenseras av låg finansiell risk.

Gunnebo: Säkerhetskoncernen Gunnebo fortsätter att växa utanför Europa och har fått ordning på förlusthären Safepay. Det ger förutsättningar för bättre lönsamhet framöver. Den låga värderingen ger bra kursutrymme uppåt om vändningen bekräftas.

VRG: Beskedet att butikskedjan sänker utdelningen kraftigt och istället satsar på att få ned skuldsättning och expandera butiksnätet ytterligare mottogs inte väl. Vi ser emellertid bättre utsikter för branschen generellt och gillar bolagets tillväxtambitioner.

SEB: Bankens kvartalsrapport var oväntat stark och värderingen är i reltiva termer ganska låg. Med en fortsatt konjunkturförbättring är banken väl positionerad för att njuta frukterna av ökad ekonomisk aktivitet.

Teliasonera: Vi väntar oss ingen spektakulär tillväxt de närmaste åren men däremot en mer generös utdelningspolitik som kan resultera i en hög direktavkastning de närmaste åren. Här är vår senaste analys.

Betsson: Efter lite tvekan i marknaden har aktien haft en god utveckling senaste tiden. DEn generösa utdelningspolitiken och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas bidrar till utvecklingen.

Swedbank: Var en av de banker som stack ut som mest på den positiva sidan i rapportperioden. Fortsatt god kapitalisering möjliggör fortsatt generös utdelningspolitik. Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Även om det svänger mellan kvartalen levererar klädkedjan attraktiv och tämligen konjunkturokänslig tillväxt över tiden. Aktien hade släpat efter börsindex men har tagit en rejäl revansch efter en senaste starka rapporten.

Doro: Tillväxtföretaget är en favorit som hängt med länge på listan över tio köpvärda aktier. Kursmässigt har den tagit en paus på börsen under hösten men den starka orderingången talar för en fortsatt bra kursutvecking på längre sikt.

Våra tips tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för aktierna på augustilistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i februari. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Köp 181,30 -
Köp 26,70 -
Köp 38,10 -
Köp 30,60 -
SEB A Köp 85,00 -
Telia Company Köp 50,65 -
Betsson B Köp 195,50 -
Swedbank A Köp 171,50 -
Hennes & Mauritz B Köp 289,20 -
DORO Köp 48,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -