På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Baksmälla på norsk bomarknad

Bostad Bostadsförsäljningen i Norge föll 33,7 procent i det fjärde kvartalet, jämfört med det fjärde kvartalet 2012. Produktionsstarter av nya bostäder föll med 17,5 procent mot fjolåret.

Det framgår av ett pressmeddelande från Boligprodusentenes Forening i Norge.

"Under det andra halvåret gick försäljningen ned kraftigt. Speciellt i Oslo var försäljningen dålig", sade Per Jaeger, chef på Boligprodusentenes Forening.

Under 2013 minskade bostadsförsäljningen med knappt 12 procent och starterna sjönk sammantaget med 6 procent.

I en åtgärdslista till de norska myndigheterna kräver Boligprodusentenes Forening bland annat att kravet på kontantinsatsen vid bostadsköp sänks till 10 procent.

Enligt Reuters sade föreningen på den påföljande presskonferensen att bostadsstarterna förmodas fortsätta nedåt från uppskattade 27.000 stycken i fjol. Starter i intervallet 20.000-27.000 enheter anges mest sannolikt för 2014 - och en lägre startnivå väntas kunna leda till prisökningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -