Nordea sämst på aktiv förvaltning

Fondanalys Swedbank har fått klä skott för storbankernas usla aktiva förvaltning. Placeras djupanalys visar att det finns fog för kritiken men att en annan storbank utmärker sig som ännu sämre.

I förra veckan publicerade Placera en analys av hur väl de aktivt förvaltade breda Sverigefonderna har stått sig i konkurrensen med index sedan 1986. Rubriken var "Dystert facit för aktiva förvaltare" och säger det mesta om resultatet, läs mer här.

Många läsare hörde av sig och undrar hur de svenska storbankernas påstått aktivt förvaltade fonder står sig i förhållande till övriga fondbolag. Placera har nu granskat det förhållandet och resultatet är uppseendeväckande.

Den första stora analysen visade att de aktivt förvaltade fonderna som grupp klarade sig mycket dåligt i förhållande till index. Den nya djupanalysen ger stöd för misstanken att storbankerna är sämre än genomsnittet.

Räknat från år 2000 har vi mätt 132 stycken 36-månadersperionder. Under de mätperioderna har storbankernas fonder stigit mer än index i bara en fjärdedel av fallen, 25 procent. Det är sämre än gruppen "icke storbanksfonder" som i snitt slog index vid drygt 30 procent av mättillfällena.

Granskar vi därefter hur de olika storbankernas fonder klarat sig så sticker den senaste tidens slagpåse, Swedbank Robur, ut. Swedbanks fonder har gått bättre än index vid 33 procent av perioderna, vilket är den bästa siffran bland storbankerna och till och med bättre än övriga fonder i snitt.

Men, som tabellen visar beror det på gamla framgångar. Trenden för Swedbank Robur har varit kraftigt negativ de senaste åren.

Riktigt illa har fonderna utvecklats sedan 2010, en period som omfattar tolv 36-månadersperionder. Inte i någon mätperiod har Swedbank Roburs fonder slagit index i snitt. Så visst är den senaste tidens debatt om illa skötta förvaltningen högst befogad. Ingen rök utan eld.

Men på lång sikt är det faktiskt inte Swedbank Robur som är den värsta syndaren. Det priset tar den största banken av alla, Nordea. I bara 8 procent av mätperioderna sedan år 2000 har bolagets fonder lyckats slå index i snitt. Det är ett anmärkningsvärt dåligt facit. Än värre är att det inte har blivit bättre med tiden, utan tvärt om. Trenden har gått spikrakt nedåt.

Som tabellen visar ligger Nordeas fonder i en bottenklass för sig under alla mätperioder. Det är först det senaste året som de andra bankerna sänkt sig till samma låga nivå.

2013 går till historien som storbankernas sämsta år någonsin hittills när det gäller förvaltningsresultaten för deras aktivt förvaltade svenska aktiefonder. När vi mäter deras genomsnittliga avkastning över tre år var det bara  2 procent av fonderna som gav högre avkastning än börsen som helhet.

Men de fristående fonderna kan inte heller slå sig för bröstet med gott samvete. Att de bara har slagit index vid 16 procent av de senaste tolv 36-månadersperionderna är oroväckande för framtiden. Debatten om aktiv och passiv förvaltning kommer med all säkerhet att fortsätta.

Andel som slår index Fr. 2010 Fr 2007 Fr. mar 2003 Fr. 2000
Ej storbanksfonder 16% 31% 30% 31%
Storbanksfonder 2% 21% 20% 24%
   Handelsbanken 2% 44% 30% 29%
   SEB 5% 29% 24% 24%
   Nordea 1% 2% 2% 8%
   Swedbank Robur 0% 16% 27% 33%
Antal 36 mån. observ. 12 48 94 132

Källa: Morningstar/Placera

Varje observationer omfattar rullande 36 månader

     
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -