Så blir din ekonomi 2014

Mer i plånboken Ändrade regler för A-kassan, fastighetsskatten och inkomstskatten är bara några av årets privatekonomiska nyheter. Placera listar i samarbete med Ikano bank de viktigaste förändringarna.

För dig som är med i en A-kassa

En nyhet som gynnar många i år är att den differentierade A-kassan, som inneburit att vissa A-kassor med hög arbetslöshet tvingats ta ut en mycket högre avgift än andra, nu slopas.

”Differentierad avgift till A-kassan infördes 2008 och fick till följd att många valde att gå ur A-kassorna. Det är viktigt att ha en bra inkomstförsäkring vid arbetslöshet och A-kassan utgör ett basskydd”, säger Bodil Hallin.

Det kan bli en tråkig historia om du blir arbetslös utan att vara medlem.

”Blir du arbetslös och inte är med i en A-kassa får du som mest runt 5 400 kronor i månaden efter skatt. Som medlem får du runt 10 800 kronor i månaden efter skatt. Därför hoppas jag att de som valde att lämna A-kassan går med igen nu när avgifterna nu sänks”, säger Bodil Hallin.

Störst sänkning, 255 kronor i månaden, får de som är med i Hotell- och restauranganställdas A-kassa. Sänkningen är även stor i IF metalls A-kassa, 175 kronor i månaden. Och här är några andra exempel på större A-kassor som sänker avgiften; Unionen 45 kronor per månad, Kommunal 55 kronor per månad mån och Handelsanställdas 102 kronor per månad.

Boende

En mindre skattehöjning drabbar småhusägare när taket för fastighetsskatten höjs från 7 074 kronor per år till 7 112 kronor per år.

Pension

Till följd av att bromsen slår till, läs mer här, sänks pensionerna med i snitt 100 kronor.

Skatter och avgifter

Inkomstskatterna sänks i och med det femte jobbskatteavdraget som genomförs den 1 januari. Det innebär att plånboken fylls på med 150-340 kronor per månad.

Om du studerar

Räntan på studielånen blir 1,2 procent under 2014, vilket är rekordlågt. Det motsvarar en ränta på 1,7 procent på ett vanligt avdragsgillt lån.

”Det finns alltså ingen ekonomisk anledning att lösa sitt studielån”, konstaterar Bodil Hallin.

Fribeloppet höjs med 30 000 kr om året så att du som studerar på heltid kan tjäna 172 400 kronor per kalenderår utan att studiemedlen minskas.

”Tänk bara på att fribeloppet varierar beroende på hur många veckor du studerar per kalenderhalvår. Har du extrainkomster är mitt tips att alltid kolla en extra gång med CSN så att du inte blir återbetalningsskyldig”, tipsar Bodil Hallin.

Åldersgränsen för att få studiemedel höjs från 54 till 56 år.

Om du blir sjuk

Om du är sjuk och får sjukpenning riskerar du inte längre att gå miste om pengarna om du glömmer att sjukanmäla dig. Sjukpenning kan nu betalas ut upp till sju dagar före den dag du gjorde sjukanmälan.

Du som har hel sjukersättning behöver inte längre ansöka om ålderspension när du fyller 65 år eftersom det görs med automatik från och med 1 januari.

Bostadstillägg kan beviljas retroaktivt så att du får bostadstillägg från och med samma månad som du som beviljas sjukersättning eller aktivitetsersättning. Tidigare kunde bostadstillägg bara beviljas tre månader tillbaka i tiden.

För dig som har barn

Har du bostadsbidrag och barn som bor hemma kan du i år ta del av det höjda bostadsbidraget.

”För ett barn höjs bidraget med 200 kronor i månaden till 1 500 kronor, för två barn med 250 kronor till 2 000 kronor och för tre eller flera barn höjs det med 300 kronor till 2 650 kronor i månaden”, säger Bodil Hallin.

Bostad

Hushåll med bolån får något mer kvar i plånboken än de som bor i hyresrätt vilket beror på att räntorna förväntas fortsätta vara låga, samtidigt som hyrorna tros stiga 1,5-2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -