Köpvärda fonder i januari

Fondtips Förra året avslutades med en riktigt stark börs. Risken för en rekyl har ökat, samtidigt har sämre svenska konjunktursiffror rapporterats. Men annars tenderar januari att vara en stark börsmånad.

En snabb summering av 2013 visar att det blev ett riktigt kanonår. Stockholmsbörsen steg med cirka 23 procent, vilket är det bästa börsåret sedan 2009. Men man blir inte rik på historik. Nu stundar ett nytt år och vi måste blicka framåt.

Det vi ser är att den globala konjunkturåterhämtningen tickar på. Börsen som alltid ligger före den reala ekonomin har stigit kraftigt. Det gäller framför allt sista delen av december förra året, då Stockholmsbörsen steg med nästan 7 procent.

Det är mycket, vilket betyder att risken för en rekyl har ökat, åtminstone på kort sikt. Rekylrisken har också spätts på av surare inköpschefer, i Sverige och i Kina. Annars tenderar januari att vara en bra börsmånad. De senaste 20 åren har januari utvecklats positivt vid 15 tillfällen.

Placeras helhetsbedömning är att finansmarknaden fortfarande har en ganska hårt spänd båge, och risken för bakslag har inte minskat. Men saknas inte heller ljuspunkter.

Den globala underliggande konjunkturen stärks kontinuerligt. Marknadsräntorna spås ligga kvar på låga nivåer under en överskådlig tid. Den senaste tidens inflationssiffror har varit lägre än förväntat i Europa. Det höjs också röster för att den europeiska centralbanken borde stimulera mera. Det borde kunna vara positivt för aktiemarknaderna, åtminstone på kort sikt.

Bland våra köpvärda fonder har vi sådana med både hög och låg risk. Förra månadens lista har i stort sett utvecklats efter förväntan. Nio av tio fonder har stigit i värde, och fem av sju kryddfonder har gått bättre än sina basfonder.

I våra köpvärda fonder för januari behåller vi fokus på Europa bland högriskfonderna. Vi gör en fondändring och plockar in Fidelity Nordic, en nordisk aktiefond i toppklass. För att göra plats för den tar vi bort JPM Global Healthcare. Bland medel- och lågriskfonderna gör vi inga förändringar.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här. 

Aberdeen European Equity Income: Aktiefonder som placerar i bolag med hög utdelning tenderar att presterar bättre i orostider. Placera har analyserat utdelningsfonderna och hittat en som sticker ut. Läs hela analysen här.

CB European Quality Fund European Equity: Det är en defensive europeisk aktiefond som investerar i bolag som förvaltaren bedömer har förmågan att hålla sina vinstnivåer under en hel konjunkturcykel. Portföljen är mycket koncentrerad, med mellan 20 och 33 olika innehav. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs mer här.

Kryddfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledningen är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här..

Kryddfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i juli, läs här.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 873,13 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 822,70 -
Köp 1 570,53 -
CB European Quality Fund A Köp 789,80 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 203,56 -
AMF Balansfond Köp 195,79 -
Cliens Mixfond B Köp 1 862,36 -
Öhman Kort Ränta A Köp 97,86 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 112,66 -
Atlant Stability Köp 1 300,24 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -