MQ på rätt väg

Aktieanalys MQ har fått stopp på säljtappet i sina butiker och kostnaderna har sänkts mer än väntat. Det återstår mycket jobb för att få upp försäljningen igen men bolaget är på rätt väg.

Klädkedjan MQ såg länge ut att segla mer eller mindre oskadd igenom den storm som plågat resten av branschen de senaste åren. Kvartal efter kvartal prestenterade bolaget försäljningssiffror för sina butiker som låg klart bättre än övriga klädhandeln. Men så för precis ett år sedan kom bakslaget även för MQ.

Efter sex kvartal i rad med bättre utveckling än resten av marknaden föll försäljningen markant i verksamhetsårets första kvartal för ett år sedan. Den gången noterade MQ ett tapp i befintliga butiker på 6,6 procent jämfört med en uppgång på 0,5 procent för marknaden som helhet.

Utförslöpan fortsatte sedan under hela förra räkenskapsåret och i somras meddelades att dåvarande vd Mats Gärdsell fick lämna sitt uppdrag. Istället tog Christina Ståhl över i höstas. Hon har tidigare bidragit till att rycka upp möbelkedjan Mio och för ett kvartal sedan presenterade hon sin plan för hur MQ skulle vända den negativa trenden.

En fördel med en lång tids svag utveckling är att det ger lätta jämförelsesiffror att jobba mot. Christina Ståhls första rapport som vd för MQ var bokslutsrapporten för ett kvartal sedan. Det var också den sista rapporten på ett tag som har riktigt tuffa jämförelsetal och då visade också MQ ett rejält säljtapp och svag lönsamhet mot året innan.

I torsdagens rapport, för det första kvartalet i räkenskapsåret 2013/2014, är jämförelsetalen som sagt betydligt lättare så försäljningsökningen på 2,2 procent mot i fjol är inte jätteimponerande. I befintliga butiker ökade omsättningen med 0,1 procent på en marknad som backade 1,6 procent.

Att öka försäljningen är dock den svåra biten i ett turn around-arbete och det tar tid att få till stånd en vändning. Den lätta biten är att skära i kostnaderna och där har MQ överträffat förväntningarna.

Trots några fler butiker, låg inflation och allmänt stigande kostnader plus dessutom 2,6 Mkr i uppsägningslöner minskade bolaget sina rörelsekostnader med 8 Mkr jämfört med i fjol. Det ger en bra skjuts åt rörelsemarginalen som lyfte från 5,8 procent i fjol till 9,4 procent.

MQ genomförde under förra räkenskapsåret besparingar på 40 Mkr och Christina Ståhl presenterade i sin turn around-plan ytterligare besparingar på 50 Mkr. Det nya besparingsprogrammet väntas ge effekt med ungefär en fjärdedel per kvartal under innevarande år så mer är att vänta framöver.

Besparingarna behövs inte minst för att få ordning på MQ:s finansiella situation som i takt med att försäljningen sviktat blivit allt mer ansträngd. MQ hade före börsnoteringen 2010 riskkapitalbolaget Capman som huvudägare och bolaget fick med sig en relativt hög skuldsättning in på börsen.

Vid utgången av det första kvartalet var nettoskulden på 310 Mkr, 3,1 gånger så hög som rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, ebitda. Bolaget siktar på att komma ned ytterligare. Någon risk för att inte klara räntorna finns dock inte, räntetäckningsgraden är nästan 5 gånger räknat på de senaste tolv månaderna.

Besparingsprogrammet tar sikte på marknadsföringskostnader, bemanningen på huvudkontoret, effektiviseringar ute i butikerna och kostnader för lokaler. Besparingsprogrammet är dock bara första steget av totalt sju i det åtgärdsprogram som presenterades på onsdagen.

Övriga åtgärder innefattar förbättringar av kassaflödet, ett ökat säljfokus i organisationen, ökad fullprisförsäljning, en starkare modeposition, tydligare ledarskap och en starkare företagskultur. Alla punkter är lika viktiga enligt vd:n och de effektiviseringar som genomförs kommer att möjliggöra ett ökat fokus på att utveckla kunderbjudandet.

E-handel är ett annat fokusområde inom MQ. Allt mer av detaljhandeln flyttar till nätet men etablerade butikskedjor har en styrka i att kunna kombinera nät och fysisk butik, något som MQ nu satsar på att utnyttja till fullo. Varor handlade på nätet kan hämtas upp i butikerna och bolaget testar även att ha terminaler i butik där kunder kan beställa kläder för upphämtning nästa dag. Dels är sortimentet på nätet något större och dels är det praktiskt om önskad storlek är slut i butiken.

MQ kommer att ha lätta jämförelsetal under hela det innevarande räkenskapsåret och enligt databasen Factset väntas omsättningen i år öka drygt 4 procent. Lönsamheten i det första kvartalet var högre än väntat och prognosen om en rörelsemarginal på 6,0 procent för helåret lär få höjas något. Klarar bolaget 6,5 procent ökar vinsten per aktie till ungefär 2 kronor i år.

P/e-talet landar med den prognosen på 11,1 för innevarande år. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 10,9 gånger årets väntade rörelseresultat. MQ har som policy att dela ut halva vinsten efter skatt vilket med vår prognos skulle ge en direktavkastning på cirka 4,5 procent.

MQ:s värdering är historiskt sett inte direkt låg för närvarande men bolaget är också på väg upp ur en svacka. Mycket av den framtida utvecklingen kommer att hänga på om bolaget kan få in kunderna i butikerna igen och öka försäljningen. Christina Ståhl talade i samband med rapporten om att MQ måste återskapa kundernas förstroende för att bolaget är en modeauktoritet och att sådant, efter några svaga kollektioner, tar lite tid.

Christina Ståhl kommer från och med nästa år att själv ta ett starkare grepp om sortimentet inom MQ. Hon beskriver själv i rapporten sortimentet som nyckeln till vändningen i MQ och från och med januari greppar hon rollen som tillförordnad sortimentschef, en dubbelroll hon säger sig ha goda erfarenheter av från tidigare bolag.

Jämförelsetalen är som sagt lätta men utvecklingen i det första kvartalet är ändå uppmuntrande. På högst rimliga prognoser för innevarande år tycker vi att man värderingsmässigt får hygglig kompensation för den osäkerhet som alltid omgärdar en turn-around. MQ-aktien har gått starkt de senaste veckorna och det är inte omöjligt att vi får se en rekyl i kursen de kommande veckorna.

På lite sikt tror vi dock att aktien har mer att ge och vi tar upp rekommendationen till Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 22,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -