Förvaltarnas Asien-tips

Placera i Asien Placeras reportageresa till Asien ledde till många frågor om hur man investerar på bästa sätt i Asien. Vi lät Asien-förvaltarna svara på läsarnas frågor.

Som en avslutning på Placeras temaresa i Asien, som du läsa om här, där vi besökte Kazakstan, Indonesien och Singapore, har våra läsare fått möjlighet att skicka in sina frågor kring regionen generellt.

Fondförvaltarna Mona Stenmark och Jan-Olov Olsson på Carnegie fonder, och Hertta Alava och Tomas Hellström på FIM fonder svarar på frågorna.

Bertil:
Hur är det med Indonesien nu? Min fond har sjunkit kraftigt!

 

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:

Indonesiens ekonomi är inne i en tuff period där man brottas med ett bytesbalansunderskott och stigande inflation. Som i många andra tillväxtländer sker förändringar och omstruktureringar där man med hjälp av reformer måste diversifiera ekonomin och bli mindre beroende av utländska flöden.

Även börsen har efter många års positiv utveckling nu haft ett svagare år och valutaförsvagningen har gjort att utvecklingen blivit desto sämre i svenska kronor.

Vi anser dock att det finns ett antal intressanta bolag på den indonesiska börsen som är relativt okänsliga för makrosituationen i landet och som visar på stark utveckling och bra potential framöver.

Victor:
Vilken ekonomi i Asien spår ni mest positiv utveckling för under år 2014, varför?

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Vi ser att Filippinernas ekonomi har de bästa förutsättningarna för en positiv utveckling 2014. BNP-tillväxten förblir stark och ligger på cirka 6 procent, vilket är något svagare än årets 6,8 procent. Filippinerna har ett överskott i bytesbalansen som bör stödja valutan, även om USA skulle börja sakta ner.

Främsta orsaken till överskottet är remitteringar. Filippinerna mottar stora kapitalflöden i form av överföringar från landsmän som arbetar utomlands och den globala återhämtningen bör vara stödjande för dessa inflöden.

Regeringen har sunda offentliga finanser för att finansiera investeringar i infrastruktur och även återuppbyggnaden efter tyfonen som orsakade stora skador. Skuldnivåerna i ekonomin är mycket blygsamma på alla nivåer: stat, företag och hushåll. FIM Frontier har en exponering om 11,5 procent mot Filipinerna.

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
Vi kommer att kunna se goda BNP-siffror för flera av ekonomierna i Asien. Ett flertal kommer att ligga på över 5 procent. Om Kina visar styrka i sin reformagenda talar det för en positiv utveckling nästa år.

I Indonesien, Indien och Thailand är det president- eller parlamentsval nästa år och fram till dess är det sannolikt att inte mycket sker vad gäller reformer och andra ekonomiska beslut.

Sydkorea är en ekonomi som om världskonjunkturen fortsätter att förbättras kommer att se en bra utveckling. Det är viktigt att poängtera att ett lands ekonomi inte alltid speglas i ett lands börs. Det är viktigare att välja rätt bolag än rätt börs.

Många börser är polariserade, dvs vissa sektorer/aktier har gått mycket bra och vissa mycket sämre vilket gör att snittet inte säger så mycket. I vissa fall är en börs dominerad av ett fåtal bolag och hur dessa går styr förstås börsens indexutveckling.

Victor:
Vad kan vi förvänta oss av Kinas potentiella kreditexpansion och nya "öppna dörren-politik" de kommande åren under Keiqang och Jinping?

Tomas Hellström  & Hertta Alava:

Kinesiska krediter kommer sannolikt att expandera till runt 12-14 procent under de kommande åren. Därför förväntar vi oss inte att se betydande förändringar i takten på kreditexpansionen från de nya ledarna.

Vi förväntar oss däremot att se är en förändring i fördelningen av kredittillväxten: lån till privatpersoner och privata företag kommer sannolikt att växa mycket snabbare än lån till statsägda företag och investeringar i infrastruktur. Detta kommer att stödja Kinas förändring från investeringsdriven ekonomi till konsumtionsdriven ekonomi vilket är positivt för stabiliteten.

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
Vi kan förvänta oss strukturella reformer som bland annat hjälper Kina att upprätthålla en stabil tillväxt, diversifiera ekonomin med ökad inhemsk konsumtion, skapa ett socialt skyddsnät, avreglera kapitalmarknaden och hantera miljöproblemen.

Om de lyckas med detta är det mycket positivt för Kinas framtida tillväxt även om reformer som dessa kan innebära sämre tillväxt i ett kortare perspektiv. Dessa förändringar kan dock komma att ta lång tid.

Håkan:
Vilken Asiatisk marknad anser ni har bäst förutsättningar på 1år resp 5 år ?

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Vad gäller börsutvecklingen under 2014 är vi på FIM positiva till Kina, för vi ser att det nya reformprogrammet förbättrar investerarnas förtroende för landets ekonomi och styrning. Visst kommer det att ta några år att genomföra alla reformer, men redan nästa år räknar vi med att se några konkreta åtgärder som kommer att bli en positiv trigger för aktiemarknaden.

Kinesiska aktier har handlats i sidled redan fyra år och handlas med stor rabatt till många andra aktiemarknader. Om vi tar ett femårigt perspektiv, är vi mest positiva till Filippinerna och Vietnam, som har goda långsiktiga tillväxtutsikter tack vare starka utländska direktinvesteringar, bra demografi och en progressiv ekonomisk politik med potential till stora förbättringar.

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
Vad gäller Asiens förutsättningar på 1 år så tittar vi egentligen inte på marknader på detta sätt eftersom vi dels fokuserar på att välja bra aktier, inte marknader och dels väljer att investera med en längre investeringshorisont.

Men om man tittar på Asien om 5 år så är det troligt att Kina kommit längst i att omstrukturera sin ekonomi. Kina är det BRIC-land som tidigast stött på problem med svårigheter att upprätthålla sin tillväxt. Därför behövs strukturella reformer.

Georgina:
Vi hör mycket om valutor i små tillväxtländer. Hur påverkar det era val. Vad väljer ni till och vad väljer ni ifrån?

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Vår fond FIM Frontier investerar i 32 olika gränsmarknader med olika valutor som har låg samvariation. Det gör att valutaspridningen är god och över tid kan exponeringen dessutom erbjuda en positiv avkastningseffekt.

I och med att gränsmarknaderna som vi ser det har klart bättre förutsättningar för en hög tillväxttakt i jämförelse med västmarknaderna kommande år så är det troligt att deras valutor i ett längre tidsperspektiv stärks gentemot västvalutorna och den svenska kronan. 

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
I år har många valutor i tillväxtmarknaderna varit väldigt volatila och i många fall har de försvagats. Skakiga valutor är något som är svårt att undkomma när man investerar i dessa marknader då det är ekonomier i förändring och där valutan är en parameter som oundvikligen påverkas.

Valutor är svårprognosticerade. Vi investerar i aktier vi gillar och eftersom vi alltid är långsiktiga i våra köp så anser vi att valutan spelar en mindre roll – i ett längre perspektiv kan valutaförändringar ofta bli ett nollsummespel. Vi fokuserar på att hitta bra defensiva bolag med goda framtidsutsikter och vi lägger därför mindre vikt vid valutasituationen som gäller vid ett specifikt tillfälle.

Fattig:
Vilken asiatisk marknad är mest intressant att investera i, och varför?


Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:

Vi väljer bolag, inte marknader. Men när man tittar på de bolag vi valt och som ingår i fonden så kan man urskilja en del teman som t ex en gynnsam demografi, växande medelklass och ökad konsumtion.  I marknader där dessa teman finns är det mer troligt att vi också kan hitta bolag som vi tycker är intressanta, även om flera andra förutsättningar ska vara uppfyllda innan vi investerar.

Vi vill ha billiga bolag med starka balansräkningar och gärna höga utdelningar. Flera länder i Asien karaktäriseras av ovanstående teman som t ex Indonesien.

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Det är alltid viktigt att diversifiera och inte bara investera i ett land vilket ger en onödigt hög risk för de flesta investerare. En intressant fond för den som söker exponering mot gränsmarknader är FIM Frontier som ger en väldiversifierad exponering utan att investeraren långsiktigt ger avkall på avkastning.

FIM ser många intressanta företag i många länder i Asien just nu. Förutom Kina och Filippinerna, så kan även den Indiska aktiemarknaden överraska positivt nästa år om BJP vinner riksdagsvalet som kommer att hållas under våren.

LÖ:
Hej ser ni inget problem i att investera i, och därmed stödja, totalitära regimer?

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
Vi anser att vi inte investerar i några totalitära regimer i Carnegies Emerging Markets fond.

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Många växande ekonomier, exempelvis Kina och Kazakstan, är allt annat än demokratier sett från våra nordiska värderingar. I vår fond FIM Frontier investerar vi i enskilda privatägda bolag och i dagsläget gör vi bedömningen att det politiska styret i Kazakstan är sådant att det möjliggör investeringar i enskilda bolag.

Vår bedömning är att Kazakstan är ett ungt land som arbetar med att bygga en stabil ekonomi och stärka samarbetet med andra länder och vi tror att vi genom våra investeringar kan påverka företagen i rätt riktning.

För att få större kraft bakom våra åsikter har vi också ett samarbete med GES Engagement Forum, som företräder oss och andra nordiska investerare gemensamt i frågor där vi vill få till en förändring. Det tror vi är rätt väg att gå för att agera som en långsiktig investerare på dessa marknader.

Bodil:
Tror ni att fonder som placerar i Kina kommer att ta igen det som de förlorat? Vilka Kinafonder tror ni på mest. Jag hade tidigare Baring Hong Kong China vad tror ni om den.

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
I ett längre perspektiv kommer Kina och andra tillväxtmarknader med all sannolikhet kunna ta igen det de förlorat. BRIC-länderna har genomgått ett par tuffare år där man måste omstrukturera ekonomin och skapa fler drivkrafter för tillväxten.

Kina måste exempelvis stimulera den inhemska konsumtionen och inte bara låta investeringar vara det som driver tillväxten. I och med det nya reformpaketet finns goda förutsättningar för att Kina ska lyckas med det och visar de på beslutsamhet och handlingskraft kommer investerares intresse för landet att återigen öka. Vi på Carnegie Fonder har vår egen Kinafond och det är den vi kan uttala oss om.

JFK:
Kan man som svensk handla aktier direkt i Steppe Cement, eller finns det etf:er?

 

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Tyvärr är det mycket svårt för en svensk privatperson att handla aktier i Steppe Cement. Det finns inga ETF:er med exponering mot bolaget.

Förklaringen är att ETF:er är hänvisade till de största marknaderna och de mest likvida aktierna. På den här typen av marknader och i den här typen av aktier ser vi att det är avgörande att göra en grundlig analys och uppföljning samt att ha goda kontakter med företagen vi investerar i.

Roland:
Jag undrar varför börserna i ASEAN faller så mycket, fondbolagen talar så varmt om dem men mina pengar blir mindre o mindre.

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
ASEAN-börserna har gått svagare den senaste tiden och till det kan man lägga valutaförsvagning som gör att utvecklingen i svenska kronor blivit ganska nedslående. Många av dess börser gick väldigt bra i många år men har haft det tuffare i år. Dessa marknader är känsliga för utländska kapitalflöden och är därmed känsliga för USA:s räntepolitik vilket vi sett genom börsernas svängningar i år i samband med diskussioner kring ”tapering” – neddragning av USA:s stimulanser.

Tomas Hellström & Hertta Alava:
Tillväxtmarknader i allmänhet har haft tuffa tider nyligen. Tillväxten är fortfarande stark, men inte så stark som den en gång var. Även rädslan för en amerikansk nedtrappning av de kvantitativa stimulanserna har tillfälligt tryckt ner många valutor, framför allt i länder som Indien och Indonesien, som har underskott i bytesbalansen.

Som ett resultat av det har vi idag en attraktiv värderingsnivå på många aktiemarknader i tillväxtländer och gränsmarknader. Vi ser att FIM som en dedikerad tillväxtmarknadsförvaltare har lite längre placeringshorisont än en genomsnittlig hedgefond eller global allokeringsfond.

Det gör att vi kortsiktigt kan ses vara alltför positiva under negativa perioder. Vår långsiktiga positiva syn på utvecklingen i tillväxt- och gränsmarknader är baserat på demografi, växande medelklass och en framväxande inre marknad.  Givet den starka positiva utvecklingen ser vi att de här marknaderna utgör en alltför liten andel av den genomsnittliga globala aktieportföljen.

Kortsiktigt kan det komma negativa perioder men under de kommande tio åren ser vi en utveckling där de här marknaderna alltmer kommer i fokus med ökad demokratisering, ekonomiska reformer och fler och fler intressanta företag att investera i. 

Carl:
Det verkar krisa i Thailand, varför och hur kan det påverkar andra länder i regionen, är det köpläge?

Mona Stenmark & Jan Olov Olsson:
I Thailand har nyval utlysts till parlamentet efter en proteststorm mot den sittande premiärministern Yingluck Shinawatra som anklagas för att gå den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras ärenden.

De båda är syskon och Thaksin visats utomlands på grund av misstankar om skatteflykt. Familjen Shinawatra har fört en politik som gynnar befolkningen på landsbygden, vilket ogillas av befolkningen i städerna som därför har protesterat.

Denna konflikt bedöms vara isolerad till Thailand och tros inte påverka andra länder i regionen. Nyval äger rum i februari 2014 och det är klokt att följa utgången av det valet innan man gör nyinvesteringar i marknaden. Befolkningen är starkt polariserad och det är risk för att den sida som förlorar valet svarar med protester.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -