Candyking vinstvarnar på börsupploppet

Börs (Uppdaterad) Candykings börsnotering skjuts upp till den 16 december. Den som fått kalla fötter efter bolagets informationssjabbel kan därmed återkalla sin teckningsanmälan till den 13 december.

Bakgrunden är att Candyking på onsdagen lämnade ny information om sitt resultat det fjärde kvartalet. Valutaeffekter och händelser i oktober som visat sig slå mer negativt på resultatet än vad som tidigare varit känt. Därför valde bolaget att förlänga teckningsprocessen.

Anmälningsperioden att teckna aktier i bolaget, och därmed rätten att återkalla sin intresseanmälan, förlängs till den 13 december både för allmänheten och för institutioner.

Bolaget väntar sig att resultatet under det fjärde kvartalet kommer att påverkas negativt av effekten av de fabriksbränder som har inträffat under oktober månad hos två av Candykings större leverantörer, samt av ogynnsamma valutaeffekter jämfört med fjärde kvartalet 2012.

"Effekten av dessa fabriksbränder har gradvis blivit mer omfattande och uppskattas i dagsläget komma att påverka resultatet med 3,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet", skriver Candyking.

Bolaget väntar sig att kunna återgå till normala leveranser och därmed återgå till ett normalt kostnadsläge redan under det första kvartalet 2014, heter det i pressmeddelandet.

Det fjärde kvartalet påverkas även negativt av ogynnsam valutakursutveckling jämfört med motsvarande kvartal i fjol om uppskattningsvis drygt 3 miljoner kronor baserat på aktuella valutakurser.

"Trots dessa negativa effekter under det fjärde kvartalet, förväntar sig bolaget ett högre underliggande rörelseresultat för 2013 jämfört med 2012. Med de åtgärder som företagsledningen vidtagit och kommer att vidta förväntas ovanstående effekter under fjärde kvartalet inte påverka bolagets långsiktiga intjäningsförmåga", skriver Candyking.

Vidare hävdas att intresset bland investerare för börsintroduktionen har varit stort och att erbjudandet övertecknades redan under första dagen i anmälningsperioden. Det var dock innan bolagets problem var kända.

Att Candyking inte förrän på onsdagen informerade om de negativa resultateffekterna förklarar Anders Fogel med att kostnadsbilden inte stod klar för bolaget förrän på tisdagen.

Trots att det handlade om omfattande bränder hos två av bolagets större leverantörer - västgötska Totte Gott samt en helt nedbrunnen fabrik i Holland - var bedömningen i oktober att det inte skulle betyda något materiellt.

"Bedömningen var att kostnadspåverkan inte var av den dignitet som vi fick klart för oss när vi konsoliderade böckerna", säger Candykings PR-konsult Anders Fogel till Nyhetsbyrån Direkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -