Elchocken regnade bort

Mer i plånboken De som stod emot locktonerna från elbolagen tidigare i höstas och höll fast vid rörligt elavtal är vinnare idag. Nederbörd och ljumma temperaturer har fått elpriset på fall.

För bara ett par månader sedan målade de större elbolagen upp en dyster bild kring torra vattenmagasin och rekordhöga elpriser i vinter. Det lockade effektivt in många konsumenter i bundna avtal. 

Men den senaste tidens milda och blöta väder har istället bidragit till ovanligt låga elpriser. Under förra veckan föll priserna på spotmarknaden på bred front och de senaste väderprognoserna talar om fortsatt nederbörd och varmare väder än normalt, vilket väntas fortsätta pressa ned vinterns elpriser.

"Det har varit ansträngt i vattenkraften under en längre period men den senaste tiden har vi sett bra tillflöden i vattenmagasinen, regnet i kombination med att temperaturerna inte varit så höga håller ned elpriserna", konstaterar Håkan Östberg på Energimarknadsinspektionen.

Intresset för att binda sitt elavtal var ovanligt högt under både september och oktober. Men i november vände trenden tillbaka till rörligt avtal, visar Compricers senaste privatekonomiska barometer.

Bara 55 procent av alla som tecknade ett elavtal genom Compricer under november valde ett fast avtal. Det är den lägsta siffran sedan i maj.

"De som valde rörligt elpris under september-oktober gjorde ett bra val, men det är ännu svårt att säga om denna grupp blir vinterns vinnare. Det kan vi se först i vår", berättar Håkan Östberg.

Att så många övergav fast avtal i november tror Håkan Östberg berodde på att konsumenterna insåg att vi började gå mot en mildare vinter än normalt. De som redan bundit upp sig på fasta avtal riskerar nu att förlora många kronor.

"Många större elbolag kommunicerar med sina kunder genom nyhetsbrev. Det är inte orimligt att deras spekulationer om dyra elpriser i vinter kan ha bidragit till att folk låst in sig i bundna avtal" säger han.

Spotpriset på el sjönk under november med 2,69 öre/kWh från 36,55 öre/kWh tilll 33,58 öre/kWh.

Lägst rörligt elpris erbjöd Telinet Energi med ett pris på 80,34 öre/kWh. På plats två hittar vi Göta Energi med ett pris på 85,06 öre/kWh. Fortum hamnar på plats tre med ett pris på 85,26 öre/kWh.

Det lägsta bundna elpriset erbjöd Tranås Energi med 88,10 öre/kWh.

"Personligen tycker jag att rörligt avtal är att föredra just nu, men det är förstås väldigt individuellt", avslutar Håkan Östberg.

Lägsta jämförelsepriser i södra mellansverige

Elbolag  Rörlig el (öre/kWh)
    
Telinet Energi 80,34
Göta Energi  85,06
Fortum 85,26
    
Elbolag   3 år bundet (öre/kWh)
    
Tranås Energi  88,1
Vattenfall 88,25
Karlstads Energi  88,35

 

Här kan du jämföra elpriser

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -